čtvrtek 8. července 2010

Babí lom 1.7.2010

... aneb první prázdninový výlet s příjemným osvěžením v tu nejnevhodnější chvíli...

Po rychlé domluvě s děckama ve škole jsme ve čtvrtek po obědě krátce podiskutovali nad trasou a vyrazili jsme busem do Vranova. Pálící slunce slibovalo, že se zaručeně zapotíme, ale vzhledem k tomu, že velká část trasy vedla lesem a víceméně po rovině, nebylo se čeho bát.
Ve Vranově jsme s natěšeni lehce zdolali dlouhé schody k Paulánskému klášteru. Přes nádvoří a zadní kapli jsme prošli až do hlavního kostela Nanebevzetí Panny Marie a chvilku zde setrvali, protože chládek ve staré kamenné budově byl opravdu příjemný.

vlevo: Pohled na věž kostela z nádvoří kláštera 
vpravo: Hrobka Lichtenštejnů ze začátku 19. století


Před dveřmi kostela nás starší paní v maskáčovém oblečení a přibližně s třemi zuby požádala, zda by jsme neměli dvacku. Prý na autobus. Že z Brna sem jezdí zadara, protože nemusí ukazovat kam až má zaplaceno (je to sem 3 zóny, z toho dvě 100 a 101 – tedy Brno-město). Zpátky už to řidič kontroluje, takže potřebuje na lístek. Už nevím, nějak mi uteklo, proč ty peníze vlastně nemá... Milošek se hned pohotově zeptal, jestli neví víc tady o tom klášteře, tak nám povídala něco o Kateřině ze Šebrova, o Lichtenštejnech, kteří tu mají hrobku a o tom, že vlevo jsou sestry a vpravo bratři. Takže si vlastně zahrála na takovou průvodkyni... 

Kolem hrobky Lichtenštejnů jsme klášter obešli a vydali se zpátky dolů a pak zase nahoru po značce směr Babí lom. Kolem pozemku, kde hlídala „ostrá fena", jak upozorňovala cedule, kolem třešní, borůvek a lesních malin, kolem lesní školky a „Lelkovadla" až na hřeben.

Zašli jsme se podívat i na starou rozhlednu, abychom zjistili, že se na nás ženou nějaké podezřele šedé mraky a ten rachot bude fakt hrom.

Skála na které stávala stará rozhledna




A tak jsme se rychle vydali po krásném skalnatém hřebenu směr rozhledna. Jenže mrak byl rychlejší a tak nejdříve řídké kapání přešlo v docela slušný liják. A zrovna tom nejhezčím úseku, kde by se člověk radši kochal a fotil a užíval si to. Můžeme děkovat geologickému podloží, že to byl slepenec, jelikož namočený sice klouzal, ale ne tolik – jen o pár kilometrů vedle je už vápenec Moravského krasu a po tom by se nám šlo rozhodně hůř.
V místnosti pod rozhlednou, kde straší, jsme ještě spolu s nějakými boulderisty přečkali déšť. Prý obuli lezečky a začalo pršet... opravdu si to déšť načasoval.

Když už mrak přešel, vylezli jsme nahoru, pokochali se, pofotili a zhodnotili, že další mrak, který se na nás valil od Tišnova nechceme potkat, tak jsme to vzali dolů do Lelekovic. Přece jen je to z kopce a kousek.

Pohled směrem k Tišnovu a Kuřimi


Tam jsme si dali kofolku – myslím, že opět trochu sprchlo – a vydali jsme se po červené kolem Ponávky do Mokré Hory.

Vody mnoho neteklo, ale chodníček vinoucí se lesem, kolem rybníčků a podél starého náspu železnice byl sympatický... příjemných 5 km.

Jeden z mnoha rybníků na Ponávce – všechny byly chovné a rybkami se to tam jen hemžilo. Údolím kromě červené značky vede i „naučná stezka Zdraví".


V Mokré Hoře nám jel za čtvrt hodiny bus a už jsme byli v zóně 101... do Krpole na nádraží to tu mají 10 minut, za kopečkem Glóbus a svatý klid tu je... Moc sympatické místo na bydlení.

...a sympatický výlet. Příště zas a doufám, že už bez deště, abychom si mohli lépe hřeben užít.


Na Babím lomu už jsem letos jednou byla: Duben 2010

Žádné komentáře:

Okomentovat