pondělí 25. srpna 2014

Rakousko 16.–24. srpna 2014

Není nad to, když člověk těsně před dovolenou do Alp začne brát antibiotika, spí se ve stanu a předpověď slibuje častý déšť. V podstatě každý den se nesl ve vodním duchu - ať už jezera, vodopády nebo úzké soutěsky. A když už jsme nebyli ani u jednoho vodního zážitku, alespoň nám pršelo :)


Hlavní úkol dovolené byl navštívit kamarádku, která nám před rokem odešla do kláštera v rakouských horách. A když už tam budeme, tak prozkoumáme okolí.
Destinace tedy byla jasná, stačilo jen zorganizovat akci, vymyslet program na zbylé dni v okolí a domluvit návštěvu. Nakonec jsme jeli jen čtyři, ale alespoň jsme se pohodlně vešli do jednoho auta. O domlouvání návštěvy bude zmínka 5. den a program jsme domlouvali víceméně na místě z předem vytipovaných míst.

Počasí jsme měli asi odtušit už na poradě asi měsíc před dovolenou, kdy skoro celou dobu, co jsme byli v hospodě, pršelo. Ale nejsme přece z cukru!

Rozhodli jsme se půlku týdne strávit v okolí kláštera, který se nachází v kopcích nad Sankt Johann im Pongau (asi 60 km jižně od Salzburgu) a půlku v nedaleké Solné komoře, kterou jsme už trochu prozkoumali vloni (Solná Komora 4.-9.8.2013), takže orientace byla jednodušší.

Spaní jsme řešili v kempech - já s Markem spala ve stanu a Kamila s Honzou si ustlali v autě. Za kempy (vystřídali jsme jen dva) jsme zaplatili za 4 lidi, auto a větší stan (pro 4) asi 35 euro za noc (necelých 9 euro na člověka a noc). Jídlo jsme řešili z velké části z vlastních zásob, něco samozřejmě dokoupili - chleba přes den a večer něco teplého v ešusu na vařiči.


Itinerář letošní dovolené (postupně budu doplňovat odkazy):
  1. Sobota 16.8. :: Cesta tam
  2. Neděle 17.8. :: Grundlsee, Toplitzsee
  3. Pondělí 18.8. :: Toplitzsee, Kammersee a okolí Gösslu
  4. Úterý 19.8. :: Vodopády Waldbachstrub, Solné doly, Hallstatt
  5. Středa 20.8. :: Klášter Kloster Maria im Paradies Kinderalm
  6. Čtvrtek 21.8. :: Liechtensteinklamm
  7. Pátek 22.8. :: Jägersee, Tappenkarsee
  8. Sobota 23.8. :: Königsee
  9. Neděle 24.8. :: Cesta domů
Připojím ještě stránky s turistickými mapami Rakouska on-line:
  • turistická mapa - vydavatelství kompass
  • Bergfex - výborný portál - kromě turistické mapy se dají vyhledat i výlety (dle kondice, délky, apod...) a mapa je i zobrazuje a web obsahuje také předpověď počasí a záznamy počasí 14 dní dozadu z četných míst v Rakousku + spousta webkamer i s historií
__________________________________________________________________________________

Žádné komentáře:

Okomentovat