sobota 14. srpna 2010

Na houby přes vývraty... 10.8.2010

aneb jak může vítr zcela změnit ráz krajiny...

Vydali jsme se na rozhlednu a už za Harmónií jsme se setkali s dalšími dopady vichřice. Na místě, kde stával vzrostlý bukový les, a kde v jeho stínu spočíval sroubek, jsme nalezli paseku... No, ono to ještě paseka bude, až to dají lesáci dopořádku a to bude ještě trvat.

Srub Pavučina

Okolí srubu, tady býval vzrostlý bukový les...
 

Na Zámčisku jsme krátce spočinuli a vydali se nahoru po žluté na rozhlednu – vývraty se dotkly modré značky, proto vede kousek po žluté a po nějakém kilometru se odklání na svou původní trasu – je to dobře značené, občas i šipky, kudy je třeba spadlé stromy lesem obejít apod...
Na rozhledně jsme se pokochali, i když byl trochu opar...

U Troch jazdcoch (neumím slovensky skloňovat) jsme si opekli špekoně a slaninku.

Vysoká z rozhledny na Veľké Homoli.
 

Malokarpatské bukové lesy mají něco do sebe...
 


Potom jsme šli na tajné houbařské fleky, kde jsme nasbírali nějaké ty praváky (dubáky) a hřiby kováře (synáky). Zacházkou na houby se nám výlet trochu prodloužil, na Zošce jsme se krátce občerstvili v hospodě a zjistili, že autobus jel před 20 minutami a další jede až za 2,5 hodiny. A tak jsme vyrazili po panském chodníku dolů. Šlo se z kopce, takže to pěkně utíkalo a za chvilku jsme byli doma – i tak jsme přišli v devět hodin.

To není mlha, jen zplodiny z motorových pil usilovných lesáků...
 

A tak jsem očistila houby, podusila je a některé dala sušení a ráno byla smaženica.

17 km celkem, to není moc, ale vzhledem k tomu, že trasu s náma šly 2 slečny 9 a 11 let a jeden jorkšír, je nutno dodat, že pro ně to dálka byla pěkná, však taky pěkně nadávaly :)

Žádné komentáře:

Okomentovat