úterý 2. května 2017

Pustiměř a Melice 1.5.2017

Krátká čerstvě-zelená prvomájová rodinná procházka.


Krásný první májový den by bylo škoda trávit doma. A tak jsme přibrali i nejmladší členy rodu a vyrazili na krátkou procházku rodným krajem.

Už jsem tu dlouho nebyla. Možná naposledy jako malá na nějaké pouti, na řetízkáči nebo na houpačkách... to si ještě dobře pamatuj :)

Přiblížili jsme se do "Pustiměřa", jak tu každý hanácky skloňuje, auty a obešli naučnou stezku, jejíž turistické značky před pár lety naši malovali.

Pustiměř je celkem nenápadná, ale poměrně velká (asi 1700 obyvatel) dědina na úpatí Drahanské vrchoviny. S výhledem na Vyškovskou bránu a stále hučící dálnici. Už z dálky si každý všimne velkého kostela hned pod kopcem. Ale to nejsou všechny místní poklady.

Lípa u kostela


Pustiměř a jeho okolí (např. hradisko u nedalé obce Zelená Hora) bylo osídleno už v mladší době kamenné a pak v podstatě nepřetržitě až do dnešních dní.


Za kostelem se nachází zbytky románské rotundy sv. Pantaleon z 12. století (někde uváděno i 11. století), kde byl v roce 1351 pohřben poslední Přemyslovec, levoboček Václava II. a tedy nevlastní bratr zavražděného Václava III. (1306 v Olomouci), Jan Volek, kancléř českého království a později biskup olomoucký. V 19. století byla rotunda odsvěcena (vystavěl se nový kostel) a zdivo rozebráno. Škoda.

Jan Volek zde založil i klášter benediktinek (ten byl v 16. století zrušen a zničen) a taktéž nejspíše i hrad Melice (nebo se alespoň podílel na jeho modernizaci), na nedalekém ostrohu, který byl rozbořen za husitských válek. Ve zbytcích hradu se našly gotické kachle z velkých kamen z počátku 15. století, jsou k vidění ve Vyškovském muzeu. Asi se tam budu muset po dlouhé době zase podívat...

Ještě je tu kaple sv. Anny, původně ze 14. století, ale samozřejmě později přestavěná.

Takže jen tak obyčejná dědina to není.


Zbytky rotundy


Lípa v celé své kráse. Obvod 420 cm - zvládli jsme ji obejmout tři dospělí a jedno dítě.


Kvetly jabloně, tahle obzvlášť hustě.


K Melicím. Tahle neskutečně voněla.


Třešně už odkvétaly


Po zelené na hrad


Kolem studánky


Začínáme stoupat k hradu


Schody na hrad


Děda s vnučkou :)


Na hradě jsou viditelné hradby a zdi mezi jednotlivými místnostmi, ale vše už celkem zarůstá.

Na hradě 



Konvalinky teprve začínaly.


Na hradbách



Stoupáme nad Pustiměř


Louky nad "Pustlem", jak se mu občas hovorově říká :)



Jarní zelená


Jelikož jsme museli brát ohled na netrénované mladší členy naší výpravy, vynechali jsme hradisko na Zelené Hoře a zkrátili si to cestou přes les.

Žádné komentáře:

Okomentovat