sobota 25. srpna 2012

Park miniatúr 16.8.2012

výlet po slovenských hradech a zámcích v Parku miniatúr v Podolie u Nového Mesta n. Váhom

Chystáme se sem u delší dobu, ale konečně byla příležitost a cesta kolem.

Park miniatúr v obci Podolie (blízko Čachtic) byl založen roku 2003 na pozemku místní základní školy. Nachází se tu přes 20 modelů hradů, zámků a kostelů hlavně v měřítku 1:50. Měřítko 1:25 je použito hlavně pro menší stavby jako kostelíky a rozhledny.

Modely hradů většinou zachycují stavbu v jejím vrcholném období, takže si můžete prohlédnout hrady jak vypadaly dříve, i když teď už z nich zbyly jen zdi. A tím, že jsou všechny ve stejném měřítku, můžete porovnat jejich velikost. Některé jsou jen maličké, s jednou věžičkou a malými hradbami, jiné rozsáhlé, s několika stavbami...

Modely vznikají několik měsíců a mohou vážit až několik tun (největší exponát - Holíčský zámek váži např. 43 tun).

Otevřeno je v červenci a srpnu od 9 do 17 hodin kromě pondělků. V dubnu, květnu, červnu a září je pro individuální návštěvy otevřen park od 9 do 17 hodiny jen o víkendech a svátcích, pro skupiny po domluvě i jindy. Dospělé vstupné jsou symbolická 2 eura a v místním stánku mají ještě spoustu zajímavých suvenýrů, letáků, mapek, plakátů s tematikou slovenských hradů a zámků. Zde si můžete prohlédnout i 3D panoramata.

Najedete tu i modely dřevěných kostelů ze středu a východu Slovenska (Svätý Kríž, Tvrdošín) a staré románské či gotické kostelíky. Z hradů tu je samozřejmě nedaleký Čachtický hrad, Tematín, Červený kameň, Vršatec, Branč, Korlátka, Súľov, Hričov, Lednica, Jelšava, Reviště a další. A ve stavbách nových hradů se neustále pokračuje, takže se můžeme těšit, že se sbírka bude rozrůstat.

Takže když budete mít cestu kolem, určitě se zastavte!

Já přikládám jen na ukázku několik fotek:

Banská Štiavnica a Nový zámok. (Ve Štiavnici jsem byla v červnu 2009 a v červnu 2010).


Blízký hrad Tematín (nachází se naproti Čachticím přes údolí Váhu v kopcích Inovce). Byli jsme na něm v srpnu 2011.



Nedaleký (12 km) Lančárský kostolík ze 14. století.


Súlovský hrad se nachází v zajímavém terénu. Tu jsem také kdysi byla.


Šarišský hrad blízko Prešova. Opravdu rozlehlý hrad.


Žádné komentáře:

Okomentovat