úterý 19. června 2012

Návštěva u tygrů 17.6.2012

Návštěva chovné stanice tygrů ussurijských (sibiřských) v Kostolné pri Dunaji.

Zrovna docela aktuální téma, jelikož na TV Barrandov v pondělí od 20:05 opakují Sandokana :) Samotnou paní zakladatelku ale k chovu tygrů inspiroval Mauglí (Sandokan tygry spíš zabíjel).

Poprvé jsem se o tomto místě dozvěděla z časopisu Příroda (číslo 10/2011, článek Jaroslava Monte Kvasnicy "Polibek tygra"). Zařadila jsem ho hned do seznamu zajímavostí, které bych chtěla vidět a čekala na vhodnou příležitost. Tou byl impuls od Markova šéfa, tedy konkrétně jeho dcery, která ač vídeňská BrazilkoFrancouzska, se o místě dozvěděla a chtěla ho navštívit. Oni tedy nakonec svůj termín návštěvy posunuli o týden, ale jelikož já už se těšila na původně domluvené datum, rozhodli jsme se, že alespoň prozkoumáme terén. A dle mapy jsme zjistili, že Kostolná pri Dunaji vážně není daleko.

Letní návštěva místa se dá spojit s osvěžujícími čistými štěrkovými Seneckými Sľnečnými jazery, které jsou ideální ke koupání. My tuto možnost nevyužili, protože na nás čekala ještě obsypaná třešeň na zahradě.

Chovná stanice se nachází jen pár kilometrů za Sencem, uprostřed polí a blízko meandrů Malého Dunaja, který obtéká Žitný ostrov (území mezi Malým Dunajem a hlavním tokem Dunaje). O Žitném ostrově i něco na wikipedii. Na charakter celého území se nejlépe dívá z leteckého pohledu, kde je vidět, kudy všudy tekla kdysi voda a člověk si tu názorně dokáže představit, co dokáže meliorace a odvodňování pro získání úrodné půdy. (nejlépe je to vidět na slovenských mapách, avšak na danou stránku neexistuje přímý link, proto alespoň GPS souřadnice: 48°8'41.63"N 17°27'36.38"E, pak přepněte do formátu leteckých snímků, mapu si oddalte a prohlédněte nejen okolí toku Malého Dunaje ale i celého území Žitného ostrova až do vodní nádrž Gabčíkovo... v krajině se stopy jen tak nesmažou...)

Oáza Sibírského Tigra (jak se místo oficiálně nazývá) je občanské sdružení, které založila v roce 1999 Yveta Iršová spolu s dalšími nadšenci (především studenty) pro záchranu genofondu tygra ussurijského – slovensky "tiger pásavý ussurijský" (Panther tigris altaica). Tento druh tygra je evidován v seznamu ohrožených druhů zvířat a v rámci CITES je zařazen do kategorie I (tedy nejvíce ohrožené druhy). V Rusku je loví jako trofeje, v Číně kvůli různým částem těla, které slouží jako součást tamější tradiční medicíny. 

V chovné stanici se narodilo už 16 tygrů. Nyní jich tam žije 24 dospělých a 7 koťat. A ještě k tomu tříčlenná rodinka lvů berberských. Tak si představte, kolik toho musí sežrat... Peníze berou především od sponzorů, z darů (vstupné je tu dobrovolné) a na Slovensku jim můžete věnovat i 2 % ze svých daní. Také jim můžete jít pomoct na dobrovolnou brigádu či si nějakého drobečka adoptovat...

Otevřeno tu mají každý víkend či svátky od 12 do 17 hodin. Jak jsem již zmiňovala, vstupné je dobrovolné, prostředí neformální, tygrům můžete přivézt i jejich oblíbenou šlehačku a dokonce se dá některé jedince i pohladit v kleci. Personál k nim má vskutku přátelský přístup, se zvířaty si hrají a mazlí se. Tygři mají k dispozici výběhy s trávou stromy a oblíbenými bazénky s vodou.

My si na návštěvu nevybrali zrovna ideální den a dobu. V jednu hodinu, přes třicet stupňů, slunko pálilo a nechutné vedro určitě nebylo jen nám. Vždyť tygři mají na sobě kožich...




Tygřice si pochutnává na šlehačce. Ruka samozřejmě patří jednomu z místních chovatelů.


Sedmiletý Amur, familiárně Amurko, je "drobeček" a prý se jako malý rád vozil v kočárku


"Amurko, šľahačka bude, len musíš hore..."


A Amurko se natáhl. Jen tak pro informaci, pán stojí na špičkách a nebyl to žádný drobek (odhadem tak 190 cm měl).


Blíz...


 Byla to dobrota


Roční koťátka ve stínu...


Zátiší se žrádlem. Tygr spinká, i kuře spinká... Kuřata se válela u mlaďochů všude. V tom vedru ani hlad není...


Jeden z velké trojky třináctiletých drobečků se zrovna koupe


Za chvilku vylezl a začal chodit kolem a při jednom značkování nahodil i dítě, které stálo asi 3 metry od plotu.


Koťátko Bublinka


Doporučuji si o každém místním tygrovi přečíst, každý je jiný... A samozřejmě prohlédnout fotogalerii... upozorňuji milovníky koček, aby tak činili v soukromí, jelikož infantilnímu žvatlání se nedá vyhnout...


Lvi polehávali ve stínu, občas se trošku ozvali (žádná tichá zvířátka to nejsou) :)



Místní lidové umění :)


No, nebyla jsem tu naposled :)

Pro koho je to daleko, u Kutné Hory pár tygříků mají taky.

Žádné komentáře:

Okomentovat