neděle 25. března 2012

Nálož jara v Rakoveckém údolí 25.3.2012

Tradičně za rozkvetlými bledulemi a ospalou, ale probouzející se přírodou...

Poslední roky jarní návštěvu v Rakoveckém údolí docela flákám. Naposledy jsem byla v dubnu 2010 a únoru 2008.

Nicméně bledule stále rostou, neutekly, jen se možná trochu posouvají v průběhu let do jiných míst. Škoda jen, že lesáci přes tuto lokalitu vedou jednu ze svých lesních cest, nově rekonstruovanou, což vzalo celé lokalitě takový komorní charakter. A komorní charakter ji vzal možná i článek před dvěma lety ve Vyškovských novinách. S dobrým úmyslem někdo řekl, že tu rostou na jaře bledule a míří sem zástupy. Pravda, neděle, pěkný den, kdo by nešel na vycházku... Jen víc lidí znamená větší pohyb po celém stanovišti – a dost lidí se nedívá jenom z cesty, ale chce prozkoumat, kam až bledule sahají... A navíc, nemám ráda masovky. Zvlášť v přírodě...

Tentokrát jsme šli od Říček, hájenky mezi Račicemi a Bukovinkou.

Bledule jarní (Leucojum vernum) jsme našli už v plném rozkvětu. Jsou to fešandy...





Lokalita bledulí je i výskytem lýkovce jedovatého, keříku, který kvete zároveň s bledulemi omamně vonícími růžovými kvítky. Škoda, že jeho silná květinová vůně nejde přenést fotkou. Rozhodně tu však není nijak hojný, chce to jen vědět, kde ho najít, což my, za ty roky, už máme zmáklé.

Lýkovec jedovatý (Daphne mezereum)




Na kraji cesty už vykukovali další poslové jara – podběly lékařské (Tussilago farfara)


V podrostu bylo při podrobnějším zkoumání možno nalézt pomalu vykukující sasnky, prvosenky, plicníky a v plném rozkvětu fialové jaterníky.

Jaterník podléška (Hepatica nobilis)



A od bledulí stečí na Skalky, neznačenou vyhlídku na lesy a louky Rakoveckého údolí. Tohle místo už znají spíš skalnější návštěvníci Rakoveckého údolí, takže jsme tam potkali jen jakýsi párek a pak partičku čundráků... A byl tam pěknej hic.



Další poslové jara...


Tradiční výhled (tentokrát trochu přeexponovaný...)


Na jednu i na druhou stranu... (po proudu a proti proudu Rakoveckého potoka)


Dole na louce zbloudilé a osamocené...


Lesáci přez zimu řádili... to by se dělaly fagule...


Zatímco páteční výlet byl ve znamení ptáků, tento ve znamení plazů. Cestou na skalky mi několikrát zašustila před nohama vyhřívajícíse ještěrka, avšak byly na mě až moc rychlé...

...ale takový ztuhlý slepýš, to je modelka..


Jednoho skokana hnědého mi odehnal pes, další dvojku jsem záhy načapala in flagranti... ale jejich problém, mají to dělat v soukromí... :)


Tak snad brzo v Rakovci zase... už se těším...

Ještě jsme zaběhli na Chocholík, rozhlednu nad Drnovicemi. Já tam byla poprvé a ke svému překvapení mi nějak výška nevadila. Divný.


Žádné komentáře:

Okomentovat