středa 27. října 2010

Zaježová 24.10.2010

...aneb exkurze po stavbách z netradičních stavebních materiálů

Zaježová je obec patřící pod Pliešovce a nachází se ve formě lazů (roztroušených samot) na příjemně zvlněné kopcovité krajině asi 20 km jižně pod Zvolenem. V podstatě po revoluci se sem začali postupně "stahovat" lidé s láskou k přírodě, co nechtěli celý svůj život zasvětit konzumu. A je jedno, jestli chtějí žít s internetem nebo bez. Společenství novousedlíků si říká Zaježka a místní občanské sdružení, které zastřešuje většinu aktivit se nazývá PHŽ – Pospolitosť pre harmonický život.

Abych nějak špatně nedefinovala obraz Zaježové, nejlepší bude, když se podíváte na jejich www stránky, kde se dozvíte spoustu zajímavých informací.

My jsme se účastnili exkurze po Zaježové hlavně v duchu alternativních stavebních materiálů jako je zateplení z balíků slámy, slaměná střecha či hliněná omítka. V Zaježové jsou průkopníky tohoto stylu bydlení na Slovensku – byl tu postaven první dům na SK pomocí těchto materiálů.

I takto může vypadat budka na čističku vody (střecha je pokrytá skalničkami)


Kruhové stavení se z obdélníkových balíků slámy staví dost špatně, ale výsledkem je netradiční domeček.



Bílý pes je našeho průvodce a do pošmourné podzimní krajiny ideální modelka.


Podsekier – krásné prostředí, ale těžký život.. ale záleží na lidských prioritách. Jestli vás obtěžuje víc odhazování sněhu než přeplněná hromadná doprava...


A zase důkaz barevného podzimu. Jelikož se počasí ten den moc nevyvedlo, barevných fotek moc není – ale ve slunečném počasí by mohlo být...


Na usedlosti Sekier se pořádají různé víkendové akce a kurzy tradičních řemesel a hlavně se tu pěstuje klasické "gazdovstvo" ve skromném tradičním pojetí. Většinou se tu na pár měsíců či let střídají mladí lidé, co chtějí zkusit něco jiného. I když chybí dlouhodobější koncepce. Nikde jsme například neviděli slepice, políčka skoro žádná... i tu zvěř teprve začínají chovat - většinou totiž stejně jde o vegetariány...

V útulné místnosti s pecí jsme u dřevěných stolů a lavic dostali občerstvení v podobě bylinkového čaje, domácího chleba (byl jako z obchodu) a čerstvého domácího sýra (nesolený – mňam). Také nějaké kysané zelí, kvašáky a salát. Vynikající!

Vlevo: Najdi kočku :)



Ukázka lidové architektury: jeden z původních domků...


Onen domek lidové architektury s modelkou. (vpravo: najdi psa :))


První dům z balíků slámy na SK. Jelikož je na samotě, elektriku zajišťuje jen pár malých solárních panelů (vzadu na ploché střeše verandy).


Jeden z mála výhledů s trochou slunce (svítí přes opar na ten kopec na obzoru).


A teď pár panoramat na dokreslení podzimní zamračené atmosféry. Kdyby bylo slunce, byly by krásně vidět všechny ty barevné stromy – některé z nich byly až do ruda.

Usedlost Sekier.



U Viglašské Huty – Kalinky


Výlet to byl sice pošmourný a pro mě stále kulhavý, ale bylo příjemné vidět, že lidé, co se neženou za kariérou a penězi, existují a jsou šťastní.

Žádné komentáře:

Okomentovat