středa 27. října 2010

Oponický hrad 23.10.2010

... kulhavý výlet na hrad

Další z našich krátkých výletů do okolí Topoľčan
vedl na zříceninu Oponického hradu, který byl kdysi součástí řady obranných hradů na území Horní Nitry.

Výchozím bodem byla vesnice Oponice, přímo pod hradem, kde se rovněž nachází i muzeum pro tuto vesnici významného rodu Apponyi, podle nichž nese hrad jméno. V Oponicích jsou dva zámečky – v jednom je muzeum a druhý opravuje evidentně soukromý majitel s dostatečně velkým kapitálem.

Upovídaná místní babka nám vyprávěla, kterak sloužila u předválečných majitelů zámku, jak je brali i na dovolenou a řekla by nám toho ještě víc, ale my už se těšili na hrad, tak jsme se s paní rozloučili, slušně poděkovali a vyrazili po zelené značce proti proudu meliorovaného potoka. Průzory mezi křovím se nám občas ukázal hrad vzdálený asi 2-3 km.

Mě ta délka stačila, protože si z tohoto týdne nesu zbrklé zranění v podobě skoplého prstu na noze... ach to pracovní nasazení...

Oponický hrad z kraje dědiny Oponice.


Cesta se vinula napřed podél potoka akátovým hájem a pak stoupala lesní cestou přes převážně dubový les až na hrad.

Ještě než jsme se vydali na samotnou zříceninu, opekli jsme si nějaké ty špekáčky a slaninku na ohýnku. A zde se nevyhnu krátké úvaze na téma "Uzeniny na opékání na Slovensku" :)

V obchodech na Slovensku aby člověk pohledal takovou tu klasickou šunkovou klobásu, kterou si ráda opékám. Mají buď špekáčky nevalné kvality (jen mastné a lepivá mouka + barvivo) nebo vysušené čabajky maďarského stylu. Ale pěkně šťavnatou masovou klobásu jen málokde – na tu se dá narazit maximálně v balené formě někde v super či hypermarketu, ale v obyčejné samoobsluze ani za boha... Hlavně že mají výběr asi z deseti druhů klasických párků... Proto rada: když si chcete na slovensku opékat, dovezte si to pěkně z od nás z ČR :) nebo budete z každého opíkání roztrpčení a znechuceni jako já...

Vlevo: Před hradem
Vpravo: Torzo

Hrad byl založen na konci 13. století a postupně dostavován. Zkázu Oponickému hradu přinesl požár v roce 1645 a poté, co v 18. století sloužil jako útočiště povstalcům, byl rozstřílen děly. Nyní se opravě hradu věnuje združení Apponiana, jehož členy jsme na hradě viděla, kterak staví zdivo jedné z věží. Ještě něco o hradě najdete zde.

Vstup na zříceninu je jen na vlastní nebezpečí. Zběžným pohledem se celý hrad může zdát jako kopec plný cestiček s občasnou zdí, ale když si zříceninu projdete, jednotlivé části rychle rozlišíte.

Pohled z nejvyššího bodu hradu na sever. Někde na obzoru (asi 20 km odsud) mezi jednotlivými torzy se nachází Topoľčany.


Trochu podzimního suchého i živého kýtí.




Pohled směrem do kopců pohoří Tribeč (ano, někde tam se nachází i vrchol Veľký Tribeč). 


A jelikož byl krásný barevný podzim, já jsem jako obvykle nestydatě koukala stromům pod sukně...


Žádné komentáře:

Okomentovat