neděle 12. září 2021

Dny památek ve Vyškově

Trochu kultury neuškodí

Jako každý rok druhý víkend v září připadá na dna památek.

Krásnou sobotu jsme strávili na kole brázděním Drahanské vrchoviny a večer jsme se zašli podívat do zámecké zahrady na nafouklé modely Marsmelouna a Lunalónu. Tyto putovní nejsou tak velké jako ty, které brněnská hvězdárna vystavuje v parku na Kraváku. Jistě, jsme jen provinční Vyškov. Ale i tak to byla zajímavá podívaná.

Lunalón se svou skutečnou předlohou a zámeckou lodžií, kde večer vystoupila skupina hrající středověkou hudbu.

Lunalón a Marsmeloun

Všichni na Mars.

Jen bylo zajímavé pozorovat lidi kolem. Cedule, že se nesmí dotýkat byla dost malá a dost na boku, aby nenechavé děti zkoušeli do balonu píchat třeba mečem nebo kopím, které si zakoupili v nedalekých stáncích. Většinou všichni jen zapózovali před objektivy svých foťáků. Kdyby za nimi svítil jakýkoli barevný balon, efekt by to mělo stejný.

Takže jsme si připadali trochu jako exoti, když jsme modely procházeli a prohlíželi si různé tvary a struktury povrchu obou těles, obdivovali odvrácenou stranu Měsíce, kterou normálně nevidíme, velké pouště a říční koryta Marsu, nebo hledali, kde přistál poslední modul.

Počkali jsme až se setmí a pak, unavení celým dnešním dnem, jsme se vydali domů.

V neděli jsme ještě chtěli stihnout návštěvu špitální kaple sv. Anny, která byla vždy zavřená a poslední roky zde probíhala rekonstrukce. Jedna z nejstarších zachovalých staveb Vyškova ze 16. století.

Nyní slouží jako další výstavní prostora Muzea Vyškovska.

Malá, sympatická.

Na dvoře zřídili krásnou rozkvetlou zahrádku.

Kaple ze zahrady

Původní renesanční fresky v kapli

 
 V zahradě řádili "kolibříci" – hluboce bzučící dlouhozobka svízelová. Škoda, že jsem měla jen 35mm objektiv.



Parkem kolem Hané domů.

Žádné komentáře:

Okomentovat