sobota 23. dubna 2022

Jarním údolím Velké Hané

 rekonvalescenční procházka za rozkvetlým lesem

Chladný začátek dubna jsme proleželi nemocní a postupně jsme začali rozhýbávat zesláblá těla pracemi na zahradě či natíráním branky a plotu (ošklivější zelenou jsme snad vybrat nemohli). Jakmile se objevil v předpovědi slibný víkendový den, rozhodli jsme se trochu potrénovat slabé nohy.

Trasa byla dost pohodová. Autobusem do Rychtářova a pěšky dolů do Hamilton. Šest kiláků z kopce. Žádné velké cíle :) Vzali jsme i naše, ať mají trochu pohybu.

Vyhlídkovou trasu autobusu jsme se rozhodli vynechat, i zdlouhavou cestu pěšky přes půl Vyškova. A tak jsme dojeli do Hamilton, u zastávky nechali auto a vyvezli se busem za 10 korun a 10 minut nahoru do Rychtářova. Pohoda.

A odtud po červené, dolů do údolí Velké Hané.

Už v dědině to kvetlo. Prvosenky zaručeně před starými domy z kotovic, které mají před domem místo tújek ovocné stromy. Je jich pořád míň a míň.

Na pastvě

Vonělo to a bzučelo

Jakmile jsme se zanořili do lesa, nastoupila záplava kytek. Musí to stihnout vykvést a vyrůst rychle, než stromy zakryjí přístup slunečních paprsků. Strategie, která jim dovoluje přežít. A nám poskytuje potěchu po šedivé zimě.

Orsej jarní

Netradiční květy

Sasanka hajní. Nemůže chybět.

Kolem potoka se to zelená.

 
Devětsily u Velké Hané

Zas tak velká Velká Haná není

Devětsily i v trávě

Ze země, mezi listy orseje, raší i podbílek šupinatý, parazitující na kořenech stromů. Další z podivných jarních kytek.

A prvosenky ve svém přirozeném prostředí, u potoka.

Louky v údolí. Jaro už je vidět i na stromech.

Velká Haná

Poslední zbytek z odkvetlých jaterníků. Už jen zelené kališní lístky po květech a trs klasických "jaterních" listů.

Dlouhososka útočí na plicník :)

Chodníček nad řekou

Velká Haná tu meandruje a tvoří spoustu nejrůznějších zákoutí, štěrkových plážiček a příjemných míst. Doufám, že plán na vybudování přehrady zůstane jen plánem. Stačí, že takto zničili kus údolí Malé Hané.

I chodníček "meandruje", lemován stromy

Planý angrešt. Na zahradě nám taky kvete, ale ten šlechtěný.

 
 Zelený rozkvetlý koberec

Další kvítek - sasanka pryskyřníkovitá

Sloupořadí

Olše jsou na život ve vodě vybaveny

V krtinci hrabala majka. Tlusťoška.

Na jedné z luk hromada rozkvetlých devětsilů

Vzácně bez lidí. Už bylo po druhé hodině a výletníci se rojili.

Záplavy devětsilů. Na podzim tu roste spousta ocúnů, teď záchodové štětky :)

Ústí údolí.

Krásný jarní výlet hned člověka nabije pozitivní energií. A je to paráda, jen tak se procházet s rozeplou bundou a bez čepice :)

2 komentáře:

  1. Dobrý den, na vašem blogu jsem našel, že jste byla v klášteře v Kinderalmu. Neznáte někoho ze vsvého okolí, kdo by se tam letos chystal? Rádi bychom s mojí ženou využili spolujízdu příp. i nějaké rady ohledně ubytování a místní turistiky. Děkuji za informaci Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. Bohužel nevím o nikom, kdo by se tam letos chtěl podívat. Ubytovat se dá přímo i v klášteře, ale je to třeba domluvit nejlépe po telefonu (https://deutsch.bethleem.org/monasteres/kinderalm.php). Ale klášter je v dost obtížně přístupném terénu, takže pokud chcete podnikat výlety i do okolí, je lepší si domluvit ubytování někde v údolí. Ze své zkušenosti můžu doporučit v nedalekém St. Johann in Pongau kemp, kde se dá zařídit i normální ubytování (https://www.camping-kastenhof.at/). Turistických tipů v okolí je spousta, odkážu Vás na své články: např. http://jitkacet.blogspot.com/2018/07/rakousko-1622-7-2018.html nebo http://jitkacet.blogspot.com/2014/08/rakousko-1624-srpna-2014.html).

      Vymazat