sobota 12. února 2022

Mikulčice a Kopčany

Únor bych si spíše představovala na sněhu... ale když je pěkně, i tohle zimě prominu. Tentokrát jsme se vydali z Mikulčic přes řeku Moravu až do Kopčan.

Za sobotu jsme toho stihli celkem dost. Pěkně se vyspat, na zahradě pozorovat dlaska a žlunu, zastavit se v obchodě, na sběrném dvoře, na poště, udělat si výlet až na Slovensko a ještě si vyzvednout v práci počítač. A večer stihnout ještě jeden obchod :).

Do Mikulčic, na parkoviště k slovanskému hradisku, jsme dojeli kolem poledne. 5 °C, občas mráček, mírný vánek. Ideální počasí na vycházku.

Už jsme tu byli před 7 lety, v září. Tentokrát jsme chtěli využít nedávno (2019) postavené lávky přes řeku Moravu, abychom se podívali i kousek na Slovensko.

První zastavení jsme udělali u XIII. kostela, který trčí trochu bokem hlavního akropole. Nedaleko něj se našly u mostu přes rameno Moravy tři dubové čluny.

 
 Okolí hradiště je ideální na malou procházku. Zrovna stojím v místech, kudy vedlo jedno z ramen Moravy.


 
Pokračovali jsme po modré značce směrem k Moravě. 

Teplý járek. Tekoucí voda, prosím. Bloudivé rameno, které je napájeno až z Hodonína. Ale čistě moc nevypadalo.

 
 Je tu, most přes Moravu. Lávka pro pěší a cyklysty. Ale hodně předimenzovaná :)

 
 Pohled proti proudu. Uprostřed mostu je značka, kde dělí hranice Česko a Slovensko. Na staré mapě (za minulého režimu, kdy jsme byli dohromady) ještě hranice kopírovala staré koryto Moravy, které se kroutí v lese vlevo před námi. Ještě tam půjdeme.

 
 Pohled ze slovenské na českou stranu.

 
Po nově vybudované cyklostezce jsme se blížili ke Kopčanům. Občas jsme potkali i malá hejna komárů, vyhřívajících se nad cestou. I my jsme se vyhřívali. Cesta vedla v závětří, slunko pralo, čepice šla dolů, Marek sundal i bundu.

Za vrbou se schovává kostelík, náš cíl.

 
Pohled zpět na most od předimenzovaného odpočívadla. Z takových mohutných trámků by se dal postavit pěkný přístřešek. Nebo chatka. Za jak dlouho shnijí?

 
Pavoučí říše

 
 Blížíme se.

 
 Cíl naší cesty - kostel sv. Markéty Antiochijskej

 
Chytla jsem zrovna okamžik, kdy tu nikdo nebyl. Ale jakmile jsem si kostelík obešla a rozložila na lavičce na sluníčku svačinu, přihnalo se několik skupinek lidí, a bylo rázem po příjemné chvilce rozjímání.

Nejsem tu poprvé. Naposledy před 13 lety v srpnu, cestou z kamarádčiné svatby. To byl kostelík ještě neomítnutý, nebyly vidět staré náhrobky a vedla sem stará polňačka, kolem pole.

Jinak Markéta Antiochijská se prý narodila koncem 3. století v Turecku a stala se křesťankou. Za ženu ji chtěl místní římský prefekt a jelikož on nechtěla, byla mučena a popravena.

Samotný kostelík kdysi patřil ke slovanskému hradišti Valy v Mikulčicích. V těchto místech byla nejspíše situována předsunutá hlídka hradiště, která dávala pozor na návštěvníky z východu. A postavili si zde pravděpodobně v 9. století (za vlády Rastislava nebo Svatopluka) kostelík, který tu, narozdíl od několika kostelů v Mikulčicích, zůstal až dodnes - jediná sakrální památka z období velkomoravské říše, která se dochovala dodnes. Kostelík však není úplně původní, prošel gotickými úpravami - okna na jedné straně jsou gotická, na druhé původní. Taktéž i okýnko nad vchodem bylo doděláno, stejně jako byla zbouraná předsíň, která je dnes naznačena jen jako linie v omítce. Až do 18. století sloužil jako hlavní kostel nedalekým Kopčanům, v jeho okolí se i pohřbívalo.

Škoda, že okýnko na dveřích bylo zakryté. Proč by se nemohli návštěvníci podívat aspoň malým kukátkem dovnitř? A takto významná památka by si rozhodně zasloužila víc než jen vybledlou ceduli s nekonečně dlouhým textem a situovanou pro návštěvníky měřící alespoň 2 metry.

Pěkně ji opravili.
 
 
Naše další cesta vedle zpět na most a pak jsme se vydali kousek proti proudu Moravy, už na české straně, prozkoumat ono staré koryto Moravy.
 
Malé Karpaty jsou jen kousek.

 
 Zachovalo se několik meandrů. Tohle je konec koryta. Za mnou už je jen přepad pod protipovodňovým náspem vedoucí do Moravy.

 
 Meandr. Krásně čistá voda se zbytky škeblí.

 
 Proč takhle nemohlo koryto zůstat? Proč může třeba ve Francii Loira téct celý tok neregulovaná?

 
Zpět jsme to vzali kolem dalšího, IX. kostelíku, který měl kruhový průměr a dost silné zdi. V jeho okolí se nacházel hřbitov.

Plod ořešáku černého.

 
 Základy IX. kostelíku

 
 Desátý kostel a slunce už se kloní k západu

 
 Památník Cyrila a Metoděje. Byli tu.

 
Vracíme se přes "moravské toskánsko"


Abych nezapomněla - 8,5 kilometrů. Nejvyšším bodem byl most nad řekou :)

Žádné komentáře:

Okomentovat