neděle 22. srpna 2021

Rychlebské hory 2021 :: 6. den :: Horní Lipka a Králíky

 Návrat domů z Rychlebských hor jsme si zpestřili zastávkou v Králíkách a jejich okolí

Na Horní Lipku, vesnici roztroušenou na svazích Kralického Sněžníku, jezdíval Marek celé své dětství a mládí za dědou a babičkou, kteří se sem nastěhovali po válce do jedné z opuštěných chalup po odsunutých Němcích.

A už tu dlouho nebyl.

Opouštíme Rychlebky. U cesty kopec. Na něm obří stůl a židle... (Lánský vrch)

Skorošice a za nimi se zvedající masiv Smrku.

Tentokrát jsme to vzali přes Ramzovou a Hanušovice.

Alej na Horní Lipku.

Zaparkovali jsme kousek od domu, který už teď patří někomu jinému a vypadá jinak, a šli jsme se projít po okolí.

Všude pastviny.

 
Krásné barevné srpnové louky

Nejen krávy na Švýcárně, ale i tyhle mají parádní výhledy.


Pastviny. Vpravo za kopcem vyčuhovala ohavná olbřímí Dolní Morava. Takový to býval krásný zapadlý kraj. Místní obyvatelé mají po klidu. Ještě štěstí, že to nepotkalo tohle údolí.


Dost chalup v okolí se tu opravuje.

Naše další cesta směřovala do Králík. Na oběd a do bunkru.

U kostela ještě stará cedule Kirchenplatz.

Náměstí s hotelem Zlatá labuť, v které byl kdysi ubytován i Adolf Hitler, když se jel prohlédnout zabrané československé pohraniční opevnění. Nad městem klášter.

U Zlaté Labutě jsme se najedli i my. Markův sen :). Vždy chodil jako dítě s babičkou nebo dědou kolem, ale nikdy tam nebyl. Na stěnách mají ještě původní vyřezávané obložení z konce 19. století. A číšníci a jídlo nás hned přesunuli do devadesátek. Vaří klasiku, ale dobře (a v obrovských porcích).

Podloubí na náměstí

Ulice Dlouhá

U Králík se nachází několik zachovalých pevností budovaných za první republiky jako součást opevnění proti Německu. V okolí se tu dá navštívit hned několik míst. My si vybrali dělostřeleckou tvrz Hůrka. Zrovna tu končila nějaká akce, odjížděli odtud dobově oblečení vojáci. Chvíli jsme počkali venku, navlékli se do teplého oblečení a vydali se na skoro dvou hodinovou prohlídku podzemních prostor, které mají přes kilometr chodeb. Nacházel se tu muniční sklad a chodby propojují několik dělostřeleckých srubů. My jsme ušli asi "jen" 500 metrů do hloubi a k dělostřeleckým srubům jsme se ani nedostali. Ty jsou součástí jiné, delší (několikahodinové) prohlídky. 

Jen škoda, že neuvádějí nějaké upozornění na věk návštěvníků. Bylo tu pár rodin s dětmi (někteří ještě sotva školou povinné). A trávit s nimi hodinu a půl v podzemí s výkladem o armádě, zbraních a provozu tvrze bylo místy náročné. Tatínky to asi zajímalo, ale bohužel děti by potřebovaly nějaký jiný typ prohlídky. Pan průvodce to moc neřešil, mluvil poměrně nahlas, takže je zvládal v té špatné akustice překřičet, ale bez nich by to měl určitě jednodušší. Protože jeho výklad byl opravdu zajímavý.

Tvrz Hůrka.

No a pak už do auta a domů. A v pondělí do práce... Jako každ dovolená, i tato byla krátká.

Kam dál?

Předchozí den: 5. den :: sobota 21.08.2021 :: Javorník, Račí údolí


Žádné komentáře:

Okomentovat