sobota 14. dubna 2018

Cestou necestou kolem Kukly

Stále jsou v blízkém okolí místa, která nemáme prozkoumaná a stojí za to.


Okolí už máme prochozené "kade tade". Ale na masiv Kukly jsme dosud stoupali pouze po značce z Troch Kopcov nebo z Píly. A chtěli jsme využít krásné soboty k vycházce probouzejícím se jarním lesem.

Mirabelka v květu


Ještě ani nebylo sv. Jiří, ale už vylézali hadi a štíři - teda alespoň hadi - jedna užovka si to brázdila skrz hladinu přehrady.

Rozkvetlý les. Koberce dymnivek.


Polštáře orsejů


Z troch kopcov jsme to vzali traverzovou lesní cestou úbočím Kukly, nad údolím, v kterém se skrývá rekreační zařízení Papiernička. Stromy zatím jen nesměle ukazovaly listy a všude v lese to kvetlo. Podrost musí rychle nahnat do zásoby, než ho zastíní stromy.

Cesta byla příjemná, občas se trochu ztrácela. Na každých pár set metrech krmelec a vedle něj bytelný posed. Srnky tu mají jednu restauraci vedle druhé.



Nakonec jsme došli až ke skalnatému ostrohu, který vybíhá z hlavního hřebene Kukly a řeka Gidra ho odděluje od skal, které se tyčí nad Pílou, kousek od Červeného Kameňa. Na tomto "rebierku" jsme našli pěknou skalku s příjemným pláckem. Sedli jsme si teda do polostínu na kamen, posvačili, já chvilku naháněla s foťákem srnku a pak jsme vyrazili nahoru na Kuklu stečí, do příkrého svahu.

Skalka


Plná pokroucených stromů


Výhled přes zvernicu až k Vysoké z vrcholu skalky


Vysoká a pod ní zvernica.


Klasický reliéf místních skal - z jedné strany strmé, z druhé takové kamenné moře.


Výhledy na Budmerické rybníky


Roztodivné tvary stromů


Odhalený dub



A pak rovnou za nosem, stečí na Kuklu.


Na Kukle a v jejím nejbližším okolí jsme samozřejmě potkali davy lidí a tak jsme byli rádi, že jsme pro cestu nahoru zvolili neznámé trasy, kde jsme na nikoho za celou dobu nenarazili.

Stejně tak jsme se při sestupu dolů (na rozhlednu jsme ani nešli) oddělili záhy ze stezky a i v druhé půli trasy na Tri Kopce sledovali hřeben po vyšlapané pěšince.

Chvilku jsme si dáchli na skalách, které poskytovaly krásný výhled na rovinu (i vrchní patro Kukly jsme viděli). Stezka nás po příjemných zákoutích dovedla až zpátky na Tri Kopce.

Ze skal byla vyhlídka i na vrchol rozhledny


Na skály je pohodlný přístup zezadu


Trnava, Zobor a Tríbeč jako na dlani.


Ale na druhou stranu jsou opravdu vysoké. Oblíbená destinace lezců.


Příjemné místečko


A opět zpátky prosvětleným lesem


Dymnivky omamně vonící


Sasanka pryskyřníkovitá


Cestou jsme nasbírali ještě nějaké mladé kopřivy a doma si připravili životaplnou limonádu. Jen ten vitamin C místo citronu není ono.

A i na medvědí česnek došlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat