středa 7. září 2011

Jižanský dvorek 6. září 2011

aneb jak zužitkovat starý chleba...

Mezi Komárovem a Horními Heršpicemi se na pravém břehu Svratky nachází kousek od železniční tratě výběh s domácí zvířenou: oslíci, kozy, prasata, ovce, husy, kačeny, slepice... a nikdy nepohrdnou nabízenými dobrotami. Čuníci jsou opravdu vděční strávníci, v paměti na Farmu zvířat jim říkáme soudruzi :)

Co oceňujeme na zdejší lokalitě je zajímavý výhled na Brno. Připadáte si jak na vesnici, nedaleko rodinné domky se zahradami, za vámi pole, před vámi zvířata... násep tratě a za ní se vypíná z roviny Petrov i Špilberk. A jsou tak blizoučko... teď na Heršpické vyrůstá zrůdný výškáč, takže celé panorama kopců v pozadí města kazí. Škoda.

Nyní se po této straně Svratky buduje cyklostezka, proto je dvorek trochu omezen, ovšem zvířata stále stejně ochotná pomoci zbavit se suchého chleba. A že jsme ho tentokrát přinesli... celou kabelu.

Nejdřív doběhly husy...

...s kozami v závěsu...

Neváhali ani prostrčit hlavu mezi zábradlím – zpáteční manévr už mají nacvičený. Zrovna tuhle kozu jsme jednou dostávaly dovnitř, jelikož se jí podařilo – nevíme jak – dostat se na druhou stranu plotu. Tak s námi chvilku poslušně obcházela celý oplocený dvorek, až jsme jí našli místo, kde se dal plotek trochu odchýlit a už byla vevnitř. Ani nepoděkovala. Koza... :)

Chlebík chutnal... na kozách mě fascinuje tvar jejich zorničky – obdélníček ve stylu "cenzurováno"

Kam že ta husa kouká? Zvedneme hlavy, á, větroň :)

Výhled na část výběhu. Oslíci jsou taky pěkní vysavači... po slupkách od hrachu se můžou utlouct.

Žádné komentáře:

Okomentovat