pondělí 24. května 2010

Holý Vrch a cesta z Harmónie do Modry 22.5.2010

...kterak vstup do lesů jen na vlastní nebezpečí vyhlásili...

Minulý víkend se přes Malé Karpaty přehnala vichřice, takže byl les plný vývratů. Normálně by možná tolik nebyl, ale podmáčená půda po deštích přispěla určitě i svým dílem.

Kluci se pustili do ladění a štelování kol a já s Verčou jsem se vydala na procházku na Holý vrch, pak jsme se najedly v hospodě a navečer vyrazily do Modry přes Štúrovu lavičku. Kluci po naštelování vyrazili na kola na trasu Harmónia-Zochova chata-Hubalová-Vývrat-kolem kamenolomu-Sološnica-Sklenná huta-Zabité-Dolany-Časta-Červeny Kameň-Papiernička-Tri kopce-Harmónia... já tuhle trasu jela. Kluci si ale dle vyprávění užili, protože místy (hlavně z Časté na Červený Kameň museli přenášet kola a obcházet větší místa s popadanými stromy). No, aspoň naposilovali i ruce :)

vlevo: V lese bylo mokro, vinohrady byly zase vyprahlé.
vpravo: Pohled na Harmóniu s rozhlednou na Veľké Homoli nevynechám :)


Janovec metlatý (Prútnatec metlovitý, Sarothamnus scoparius),čeleď bobovité jehož jsou na Holém vrchu poměrně husté porosty)


A po obědě a odpočinku jsme se vydaly do Modry, kde byly zrovna otevřené sklepy u příležitosti Malokarpatské vinné stezky. Lidí tam bylo spousta, původně jsme mysleli, že zajdeme na jazzový koncert, ale klukům se evidentně po náročném cyklovýletu nechtělo, tak jsme si daly jenom čaj a svezly se busem zpátky.

Po cestě jsme si připadaly místy jak na opičí dráze. Dvakrát jsme přeskakovaly potok a nespočetněkrát přelézaly a podlézaly stromy.  


Umělé vodopády vytvořené popadanými stromy. 



Holý vrch je kopec mezi Harmónií a Kráľovou, kam občas chodíme na krátké vycházky. A na Štúrově lavičce už jsme taky byli – akorát v předjaří.

Žádné komentáře:

Okomentovat