pondělí 5. listopadu 2007

Dušičkový víkend na srubu

Tak jsme zase vyjeli do podzimní Vysočiny.

Vyjeli jsme v pátek 2.11. na Dušičky. Předpověď počasí slibovala to pravé vlezlé vlhké dušičkové počasí.

Nabrali jsme Káju s Hankou a vyrazili. První, a myslím, že hlavní dobrodružství víkendu nás čekalo na D1 pár kilometrů za sjezdem na Měřín v takovém táhlém kopci. Auto párkrát škytlo a umřelo. A důvod? Odhad pana řidiče: "Ten benzín vydrží. S vozíkem jsme udělali 100 kiláků, teď bez vozíku na rezervu přes 100 v pohodě. To do Jihlavy dáme." V Jihlavě je totiž levnej benzín. No, tak nevydrželo... Natankovat v Brně dva litříky do zásoby, to je prej zbytečný. A tak jsme auto dotlačili na kraj, vytáhli ještě zánovní trojuhelník, vestu a tažný lano a začali stopovat. Za chvilku zastavil boreček ve Focusu, akorát měl háček na tahání schovanej u rezervy pod kufrem a plnej kufr počítačů a mrholilo, takže smůla. Za chvilku u nás zastavoval borec v astře v kabriu. Stejnej typ jako máme my, akorát hatchback a zelená barva a pravda, není to náklaďák, jako to naše. Vnitřek v kůži... hm... A tak nás vzal až na sjezd k Jihlavě a na blízkou benzínku. Natankovali jsme a jelikož zdechala baterka, pokoušeli jsme se nastartovat přes kabely. Nic. Baterka umřela. Ona už stejně byla taková slabá. A tak jsme poděkovali, zavolali strýčkovi Samovi do Beranova a Luboš s ním odjel kupovat baterku, protože 2 litry, za který ju měli na benzínce, za ňu teda prej nedá. Nakonec ho i ta levnější stála 1800. Podražili, no.

Hanka vymyslela na celou situaci stručnou básničku:
Došel nám benzín v půli kopce, Pražák nás dovezl do nejbližší obce.

Na srub jsme dojeli o půl osmé. Jindy cestu zvládáme za hodinu, teď za 3,5 :)

Potmě a s jednou čelovkou jsme všechno natahali do srubu – potok z rybníku rozvodněnej, všude bahno, lávka přes říčku bez zábradlí a kluzká jak sviňa. No, byla zkrátka legrace. Na srubu od naší poslední návštěvy někdo byl a přispěl nám i do deníku. Obrovským kosočtvercem. Naštěstí převrátili jenom kadibudku a zabordelili stůl od vosku. Někteří lidi jsou zkrátka jiní. Ale jinak srub vypadal v pohodě.

No a tak jsme se v sobotu dali do úprav. Teda kluci se dali. Přidělali zábradlí, opravili kadibudku a dodělali jedno okno, aby bylo ve srubu víc světla. Já s Hankou jsem šla na houby a pak jsme skládaly podzimní mandalu. Takovej landart. Na nějaký fotky můžete juknout i na její web (Moje drahá sestřenice...). Při výpravě za přírodninama, který bysme mohli přihodit do mandaly jsme u vzrostlé dubové aleje běhaly za pršícím listím a snažily se ho chytit a hrozně jsme se u toho smály. Musely jsme vypadat jak na houbičkách.

První foto zachycuje pohled k železniční zastávce, místo toho pole dřív bývala louka... A druhá fotka zachycuje úžasný výhled z kadibudky – místo dveří máme jen kus hadru... člověk si sebou musí vzít noviny, když se chce zakrýt... ale dávat sem dveře by byl nesmysl. O tak krásný výhled rozhodně nechceme přijít. 

Vlevo: Tu bývala louka... :(
Vpravo: Výhled z kadibudky... idyla...
  

V sobotu jsem s Hankou zaběhla na hříbky


Když ještě kadibudka napodobovala šikmou věž v Pizze a našikmo to jaksi není ono, tak jsem se vydala do lesa na záchod...


A pak jsme se pustily s Hankou do skládání mandaly. 



Večer jsme na ohýnku uvařily kuskus s vepřovou konzervou, cibulkou, česnekem a kečupem a bylo to moc mňam. Po jídle a vodárce jsme se přesunuli zase dovnitř a dali si stejně jako včera dva ešáky popcornu. Mňam. 

Kdyby jste nevěděli, tak nejlíp se dělá popcorn v ešusu. Porce, co se dává do mikrovlnky, se prostě vysype i s tím mastným do ešusu, hodí se to na rozfajrovaný kamna a za chvilku už můžete slyšet lupání. Kdy je to hotovo poznáte, když se začne nadzvedávat víčko ešusu. 

Hrátky s ohněm a dlouhým časem :) a nedělní pouštění draka (v podání Hanky a Káji) 



V nedělu jsme se pokoušeli pouštět draka, ale jelikož přestalo foukat a začalo pršet, tak jsme zase zalezli do srubu a pustili se do přípravy hub a fazolí na jídlo. 

Dobrodružné bylo ještě vyjet od rybníku k silnici, jelikož cesta byla pěkně rozbahněná a rozrytá od traktoru, takže jsme museli tlačit. Ale zvládli jsme to. Ani jsme nebyli moc nahození. Jenom auto vypadalo efektně – jako nějakej teréňák.

Tak doufám, že nám sroubek ještě dlouho vydrží. V zimě se chystáme na běžky.

Žádné komentáře:

Okomentovat