neděle 10. ledna 2021

Zasněženým lesem

Konečně si počasí dalo trochu říct. Napadl sníh a občas vylezlo i slunce. A tak jsme se vydali na malou odpolední vycházku, tentokrát do okolí Nemojan.

Jak už to bývá, samozřejmě svítilo slunce jen chvíli, poté se na západě před slunce nasunul velký mrak a tak to zůstalo až do konce. Ale nevadí. Užili jsme si hezký den i tak.

Bohužel moje letošní zimní sezóna bude pohybově mírně limitována a tak současnou sněhovou nadílku (na chalupě na Vysočině už je 30 cm sněhu) považuji spíš za opětovné potvrzení Murphyho zákonů. Prostě fungují. No nevadí.

V okolí Nemojan a Lulče jsem se v dětství pohybovala daleko častěji, takže teď jde spíše o znovu objevování. Ale stále si ještě některá místa pamatuju.

Zaparkovali jsme za potokem a vyrazili po modré směrem na Olšany.

Na kraji lesa

Sněhové království.

U potoka jsme z modré značky sešli a vydali se téměř neznatelnou pěšinou do pravého svahu nad potok Luštínek, který tu vytváří docela zařezané údolí - Blatickou dolinu.

Ještě kousek modra a slunce

Dole v tmavém údolí meandruje potok, my se proplétali srnčími stezkami vinoucími se skrz dubovo-borový porost s občasnými skalkami.

Výhledy na protější les

Nakonec jsme se spojili s cestou, která nás dovedla až na lesní silničku od Třech Javorů vedoucí dolů mezi Pístovice a Nemojany.

Sněhové království

Zatopený lom. A takto zapadaný sněhem působil opravdu pohádkově. V okolí Nemojan se kámen těžil hojně.

Rozježděnou a místy blátivou cestou jsme sešli až do údolí Rakovce. Tedy těsně před něj a já začala pátrat po místech, která si pamatuju ze starých výprav. A nakonec jsem je i našla.

V okolí Nemojan se netěžil jen kámen, ale i písek. V okolí zůstalo několik menších či větších pískoven. Tu kdysi byly i štůlny, ale protože neměly žádné výztuhy, časem se propadly. Ještě je pamatuji v lepším stavu, byly docela prostorné. A dokonce máme doma někde fotku zevnitř.

Tam dole jsem kdysi byla, ještě než se propadl strop...

Eroze na pískovci je snadná

Vchod do hlavního lomu

Pískovcové stěny. Těžil se tu jemný písek na fajnovou omítku.

Rybník Chobot

Na přilehlém ranči spousta koní. Musí to být nuda v té zimě a blatě.



A ještě zastávka ve větším pískovcovém lomu.

Celkem 7 kilometrů. Tak akorát.

Žádné komentáře:

Okomentovat