neděle 29. prosince 2019

Když na Vysočině sněží

Po svátcích jsme vyrazili na chalupu. Týden a půl volna před námi (27.12–5.1.).


Sněhu zase tolik nebylo, ale naše dovolená jím byla orámovaná. Nasněžilo první den a potom zase den před odjezdem. Vždy jen pár centimetrů, ale i to k té správné zimní náladě stačí.

Před dvěma lety, kdy jsme tu byli naposled, nám nasněžilo taky, ale pak sníh hned roztál a blátivé, upršené a pošmourné počasí zůstalo po celou dobu. Tentokrát jsme si sluníčka, sněhu i mrazu užili víc.

Jako obvykle, na dovolené jsme rozhodně nezaháleli. Napřed jsme museli vytopit chalupu, pak jsme si odskočili na dva dny do Orlických hor, potom pár dní prožili aktivně s kamarády a až poslední tři dny nás čekal zasloužený odpočinek.

Ale pěkně popořádku:

Tentokrát jsme využili ochoty našeho souseda, který se sám nabídl, že nám před příjezdem zatopí v krbu. Přijeli jsme do příjemných dvanácti stupňů. Normálně by to byla tak nula nebo jeden nad nulou, ale tím, že nám pan soused večer a pak ráno zatopil, v pátek večer jsme dosáhli už na dvacítku. Ano, ta sice zase spadla ráno na 14, ale pod péřovými duchnami bylo jako v pohádce.

Sobotu jsme zasvětili topení a celý den sledovali poletující vločky za oknem. Konečně zima!

Odpoledne jsme vyrazili i na malou procházku a nadělali zásobu třísek.

S malým popraškem sněhu se krásně zvýrazňují cesty v krajině. A hnědo-šedé odstíny světlají...



Les v lese



V neděli ráno jsme zatopili, pobalili se a vyrazili za Sabinou, Martinem, Rodanem, Zorkou a Xsarou do Orlických hor.

V pondělí, půl hodiny po návratu dorazili Matis, Elenka, Edo a Theo z Bratislavy, takže o zábavu bylo postaráno: na Silvestra 15 km vycházka přes větrnou Kamenici a Metodku na Kuklík a přes kouzelný smrkový les zpět, na Nový rok pro změnu borovým lesem k Toulovcovým maštalím.

Ve čtvrtek kamarádi odjeli a my osiřeli. Zvládli jsme ale krátkou pracovní vycházku s úklidem lesa, v pátek se podívali na rozšiřující se inverzi z Kamenice, větrnou a deštivo-sněhovou sobotu strávili především vevnitř a sněhu jsme si ještě trochu užili v neděli při procházce i cestě domů.

Jen škoda, že to tak uteklo...

Žádné komentáře:

Okomentovat