neděle 16. července 2017

Vysočina 12.–16.7.2017 – první část

I červenec na Vysočině dokáže překvapit a i když to podle slunečných fotek moc nepřijde, dokonce i na zatápění v kamnech došlo...


Ano, od té doby co máme chalupu na Vysočině, je výběr destinací na výlety poněkud monotónní. Ne, že by mě jiná místa nezajímala, ale zkrátka, Vysočina je magický kousek krajiny a člověka tak nějak pohltí. Zvlášť, když odtud pochází celá polovina mé rodiny. Pamatuji si, jak jsem u babičky zalezla do postele pod velkou péřovou duchnu a dožadovala se jejího poutavého vyprávění z dětství, které strávila právě tu - partyzáni za války, cikáni za vesnicí, spousty sněhu, všude se chodilo pěšky a hlavní bylo hospodářství - kráva, kozy, husy a práce na poli.

Pro nás už je to vzdálené. Z města se těžko budeme starat o hospodářství. Ledaže bychom nechali naší kvalifikované práce ve městě a rozhodli se žít v místech, kde bez auta v dnešní době můžete pracovat buď přes internet, nebo v družstvu.

A tak radši o tom jen sníme, když si zapálíme v kamnech a přes okna se díváme na velkou kamennou stodolu, která tu zbyla jako pozůstatek staré generace. Původní dřevěnici, kde se babička narodila a kde strávila dětství, babiččin bratr zboural a na jejím místě postavil v 70. letech břizolitový domek, jakých je v okolí spousta. O to jsme měli jednodušší start, i když, pravda, začátky tu nebyly zas tak pohodové. Prastrýc žil postaru i v novém domě.

A teď bych si dokázala představit tu strávit celé léto. Dvakrát do týdne nakoupit v pojízdné prodejně základní potraviny, občas si sjet řídce jezdícími autobusy do města za větším nákupem. A procházet se kolem, něco dělat i na domě, jelikož tu je práce nepřeberné množství... Jo, to by bylo fajn.

Tak aspoň na posledních pár dní červencové dovolené. A tentokrát jsem dobrodružně startovala sama. Vlaky a autobusy to trvá "jen" o dvě hodiny déle než autem (tři hodiny místo jedné). A vlaky a autobusy na sebe samozřejmě nijak zvlášť nenavazují, tak jsem si alespoň stihla nakoupit.

K večeru jsem podnikla malou procházku po okolí, než se přihnaly mraky, které ovšem stejně šly bokem.

Vrbovka úzkolistá kvetla všude


Tato panoramata se zkrátka neomrzí...


Dramatické počasí


Kořist z procházky. Vydržela krásně čerstvá až do neděle (taky v těch sotva dvaceti stupních vevnitř...).


Z koupelny


Druhý den (ve čtvrtek) jsem počkala na pojízdnou prodejnu, nakoupila chleba a vynikající jogurty a tvarohové dezerty a vyrazila pěšky na vlak, naproti sestřenici Hance, která tu se mnou těch pár dní měla strávit. Na vlak je to nejkratší cestou osm kiláků a svižnou chůzí jsem to zvládla za 1,5 hodiny (ale je to převážně z kopce, naopak to bude nejspíš horší).

Cestou na vlak kolem pole a moje oblíbené chrpy.


Jen o kousek dál ovečky na pastvě s parádním výhledem.


Za chvilku přijíždí vlak


Vlak přijel na čas, Hanka v něm seděla, takže jsme mohly šťastně vyrazit trochu větší oklikou zpět na chalupu. Svítilo sluníčko, ale foukal opravdu čerstvý a poměrně chladný vítr.

Podobně jako na kole kolem Bílého potoka jsem se spolehla na cestu v mapě a museli jsme to vzít kus přes pole, polozarostlý remízek a louku.... Alespoň trochu dobrodružství.

Příjemná cesta krajem lesa Pičulín


Vojtěchov dole. Vlevo na obzoru se zvedá Metodka s Koníkovem, další vrcholek vykukující na obzoru přibližně uprostřed je Kamenice a kousek od ní vpravo rezervace Vlčí kámen. Někde tam dnes ještě půjdeme.


Kytičky divoké


Kytičky zahradní


V lese bylo přece jen lépe. Slunko na nás nepražilo a studený vítr nefoukal. A na slunných kouscích i pár borůvek bylo. Ale letos je to celkem slabota.

Příjemná cesta lesem.


Kamenice je klasika. Opět bylo vidět až do Orlických hor a na Kraličák. A to příjemné klonící se sluníčko. Vítr se utišil a my se nemohly přestat kochat.


Poslední kopeček před cílem


Měly jsme toho dost. Hanka byla ještě dopoledne v práci, já zase měla v nohách jednou tolik kilometrů - celkem to mohlo být i dvacet.

....pokračování v dalším příspěvku.

Žádné komentáře:

Okomentovat