úterý 26. listopadu 2013

Plumlov 26.10.2013

krátká zastávka při cestě za příbuzenstvem.

Po cestě jsme si užili krásnou proměnu počasí. V Brně do mlhy mrholilo, ve Vyškově byla jen mlha a v Prostějově na nás vysvitlo i slunko.

Na Plumlov jsem jezdila s našima jako malá, naposled jsem tu byla někdy před deseti lety. A tak, když jsme měli cestu kolem, jsem si trochu osvěžila vzpomínky. Zaparkovali jsme na náměstí a vyšlápli nahoru k zámku.


Plumlovský zámek na mě vždycky působil tak nějak obludně. S tím svým nepřirozeným tvarem, úzkým vysokým křídlem, tyčícím se vysoko nad hladinou rybníka a především svou až přehnaně bohatou výzdobou na severní fasádě. Tuto nynější podobu mají na svědomí Lichtenštejnové, kteří vlastnili zámek v 17. a 18. století. Původně měl mít zámek 4 křídla...

Nejdříve tu ale stával hrad. Na skále, která se tyčí uprostřed zámeckého nádvoří. První zmínky pochází z 2. poloviny 13. století, postupně hrad měnil majitele, Lucemburkové, Rožmberkové, Kravařové, páni z Kunštátu, Pernštejnové (v 16. století začali s renesanční přestavbou a propojením hradu s městečkem Plumlov). Po poškození vichřicí byl na začátku 19. století zbořen.

První Lichtenštejn Karel nechal vybudovat tehdejšímu plumlovskému hradu renesanční opevnění ještě před začátkem třicetileté války (během níž byl hrad 2x dobyt - obyvatelé se radši vzdali). Jeho syn, Karel Eusebius, svému synovi Janovi Adamovi doporučoval neopravovat hrad a přišel s vlastním návrhem nového čtyřkřídlého zámku, s dvěma řadami pokojů a třemi patry, a chtěl tak stvořit nejkrásnější stavbu na Moravě. Jan Adam však v rámci úsporných opatření postavil jen jedno křídlo s jednou řadu pokojů otočenou k jihu, vyzdobenou nechal jen jednu fasádu a to ještě povětšinou štukami. Nakonec v nedokončeném křídle přebýval jen řídce ve 4 pokojích. V 19. století část zámku pronajali úředníkům.
A v roce 1931 byl majetek zabrán a zámek přešel do vlastnictví Státního pozemkového úřadu a později přešel na Správu státních vojenských lesů až do roku 1965, která zařídila alespoň částečnou opravu.

Od roku 1966 spravovalo zámek krajské středisko Státní památkové péče a ochrany přírody v Brně. V roce 1987 se majitelem zámku stává Muzeum Prostějovska a v roce 1994 přechází do majetku Obce Plumlov, která na něm ihned zahájila nejnutnější opravy.

A tak jsme prošli dokola nádvoří, koukli na zámek ještě od Podhradského rybníka a vyrazili za rodinou.


Hospodářské a správní budovy zámku a na skále ve stínu nového křídla zámku pozůstatky bývalého hradu.


Severní strana nového křídla zámku, směrem do nádvoří


Stará bašta a nový zámek ze své severní a jižní strany...


Okno ve staré baště a výhled na rybník



Opilci cestou



Podhradský rybník


Zborcení vertikál i horizontál...




Cestou přes Plumlov jedny hezké secesní dveře.


Žádné komentáře:

Okomentovat