pondělí 31. ledna 2011

Krátký výlet mrazivou nedělí 30.1.2011

aneb co jsme v poslední době neviděli v Josefském údolí...

Vypravovali jsme se dlouho... teda, dělali jsme všechno možné, jen abychom odchod na výlet oddálili. Ano, i na úklid koupelny a záchodu došlo.. Ale po páteční oslavě, která se protáhla do sobotních brzkých ranních hodin, jsme se museli nadýchat trochu čerstvého vzduchu.

Na velký výlet se nám nechtělo, tak jsme se rozhodli, že se projdeme zbytkem Josefského údolí, který Marek ještě neviděl.

Zaparkovali jsme na křižovatce na Olomoučany a vyrazili jsme napřed k Jáchymce. Jenže ouha. Doma máme asi 3 výkonné baterky, ale s sebou jsme měli jen bludičku od ťamanů z auta... Takže prozkoumávání poměrně velkých jeskynních prostor v Jáchymce jsem přenechala na zvědavém Markovi, protože já už tu byla několikrát. Ten si zevnitř prohlédl známé mohutné okno, které vysvětluje název Evina jeskyně...

Průchod po značce Jáchymkou


Pohled nahoru

Od Býčí skály vede k Františkově Huti naučná stezka. Jedno ze zastavení bylo o vývěru ze štoly – tzv. Pěnovcový pramen. Ve štole se kalcit vlivem rozpuštěného oxidu uhličitého ve vodě rozpouští a ta vytéká z podzemí na povrch. Tam se oxid uhličitý vrací zpět do atmosféry a kalcit krystalizuje na podkladu, kudy voda protéká. Celé je to umocněno ještě rostlinami ve vodě, které vlivem fotosyntézy odebírají oxid uhličitý rozpuštěný ve vodě a zvětšují rychlost usazování kalcitu.

Hnědý povlak kalcitu na listech.

K Františkově Huti je to od Býčí skály jen 1,5 kilometru, takže to byl vskutku krátký výlet – ještě teda návrat stejně "dlouhý". Vysoká pec ve Františkově Huti byla vystavěna v roce 1746. Technické muzeum v Brně zde od dubna do října má přístupnou expozici v budově vedle. My přišli přesně uprostřed zavírací doby, takže jsme se museli spokojit s prohlídkou venku a po ochozu vysoké pece.

Františkova (Stará) Huť

Pohled z vrchu do útrob vysoké pece.

Správní budouva Technického muzea vedle vysoké pece a poslední paprsky slunka nad Josefovským údolím.


A příště kromě dostatku výkonných baterek beru stativ...



Zde doplňuji ještě několik odkazů na starší články o místech blízkých:

Žádné komentáře:

Okomentovat