úterý 10. února 2009

Smolenice - Molpír 7.2.2009

Odpolední vycházka na hradisko ze starší doby železné...

Smolenice na úpatí Malých Karpat jsou známé svým zámkem, který se vypíná na malém kopci nad vesnicí. Původně zde stál od 15.století gotický hrad, ale v období napoleonských válek vyhořel a na místě zbylého torza se v roce 1853 začal stavět nový zámek. Jeho hlavní část byla započata až v roce 1911 Jozefem Pálffym starším. Původní jsou jenom bašty, nová hlavní věž je z železobetonu. Nyní zámek vlastní Slovenská akademie věd. 

Molpír – další malý hřeben vybíhající od dědiny, je z jedné strany ohraničen údolím Hlboča a i z druhé strany má strmé břehy. A na něm právě v době železné bývalo hradisko vybudované v polovině sedmého století před Kristem.

Tato zídka je zbytek opevnění třetího nádvoří, kde bylo nejvíce obyvatel. 



Místo, které sloužilo k obřadům. Bylo zastřešené. Velikost 6x20 metrů. V zadní části jdou vidět 2 ze tří obětišť (oválná místa na zemi ohraničená kameny), kde byly nalezeny dětské ostatky.


Dole je cisterna – tedy díra v zemi, která byla utěsněná a sloužila jako náhradní zdroj vody. Normálně pili vodu z nedalekého pramenu. 


Jinak u opevnění hradiska byly nalezeny i hroty šípů, takže je pravděpodobné, že bylo hradisko napadeno.
Na další zastávce naučné stezky se můžete pokochat výhledem na dolinu Hlboča a na kopce, vypínající se nad Smolenicemi.


Kousek od Smolenického zámku – vlastně nad obecním hřbitovem – jsme uviděli v lese kapličku, tak jsme se k ní vydali a objevili jsem starou zpustlou kapličku, ke které ze hřbitova vedla křížová cesta. 


Počasí bylo takové kdovíjaké, hlavně teda světlo na focení... tak se už těším, až se tam kouknu za hezkého slunečného dne a udělám lepší fotky, protože místní okolí – hlavně tedy údolí Hlboča je pěkně fotogenické...

Žádné komentáře:

Okomentovat