sobota 6. května 2023

Kukla a hrad Červený Kameň

 navzdory počasí jsme si užili pěkný den


Meteorologové slibovali zamračenou oblohu, přeháňky a silnější déšť hlavně v odpoledních hodinách. A tak jsme vyrazili hned po deváté, než se počasí pokazí.

Naplánovali jsme trasu přes rozhlednu na Kukle na hrad Červený Kameň. Trochu turistiky, trochu kultury, asi 12 kiláků a autobusem domů.

Po Panském chodníku přes Medvediu skalu.

"Medveďka"

 
Není divu, že se nedalekému hradu říká Červený Kameň

 
Výhledy. Bylo sice zataženo a asi 15 stupňů, ale nepršelo. Aspoň jsme se do toho kopce tolik nepotili.

 
Kromě zajímavých skalek i stromy...

 
Díky červené hornině není divu, že tu proběhlo několik pokusů o získávání nejrůznějších rud. Víceméně neúspěšně.

 
Dětem i dospělým jsme celou dobu slibovali rozhlednu a pak jsme našli jen hromadu dřeva. Ve vrcholové knize nebylo o jejím zboření nic napsáno, až jsem se to dozvěděla po víkendu na internetu - v červnu 2021 byla uzavřena kvůli statice. Vyrostla podobně jako stará rozhledna na Veľké Homoli a dřevo už se rozpadalo. Škoda jí. I když dnes by z ní nebyl kdovíjaký rozhled. Naposledy jsme se na ní zastavili před 5 lety.

Co zbylo z rozhledny.

 
Kyčelnice cibulkonosná. Na mýtině dvě barevné varianty vedle sebe.

 
Ten šílený sešup z Kukly na severní stranu jsem už úplně zapomněla. Chodíme spíš z druhé strany. A i tu bylo poznat změny. Některé staré paseky zarostly, jiné zase vytvořili lesáci z dříve vzrostlého lesa. Krajina se mění, na to si člověk prostě musí zvykat (což jsme si měli potvrdit hned následující den).

Paseka poskytla výhled na hrad Červený Kameň, o který jsme na Kukle přišli.

 
 Mraky zatím držely.

 
 Sešli jsme dolů na Pílu a kousek stoupali přes dědinu.
 
Gidra a její nejužší místo nad dědinou (pohled je z několikametrové náspu). Není divu, že když se před několika lety rozvodnila, napáchala na Pílách spoušť.

 
 Kosatce na skalce u cesty.

 
Marek nás vzal "zkratkou" do pěkného "krpálu". Někteří členové výpravy ho nad hojícími se puchýři možná proklínají ještě teď.

 
 My odolnější jsme ocenily hlavně krásné výhledy

 
Úplně vlevo vzadu ten nejvyšší vrchol je Kukla. Odtud jsme sešli dolůdo údolí a zase vystoupali nahoru. Výhled je z Jelenního skoku.

 
 Takový viklan
 

Suchý strom

 
Na hradě. Kamarády jsme poslali na nádvoří a plkáme s rodinou :)

 
 Na baště. Něco se žene.

 
 Na hradě byly zrovna řemeslné trhy. Marek si koupil konopnou košili, já lněnou blúzku.

 
Na déšť nakonec došlo. Chvíli jsme ho přečkávali pod rozkvetlými kaštany, v bráně, pod lípou a pak i na autobusové zastávce. Naštěstí za chvíli přešel a jelikož jsme měli ještě třičtvrtě hodiny do odjezdu, prošli jsme se na Kalváriu, malý vršík u hradu, kam se místní páni chodili procházet.

 
 
Autobusem jsme se svezli až do Modry na náměstí (za 5 eur 4 dospělí, 2 děti a pes), dali si zmrzku, potom večeřu v hospodě a dalším autobusem jsme se vyvezli až domů.
 
Nakonec kilometrů třináct.

Žádné komentáře:

Okomentovat