sobota 25. května 2013

Rozhledna Hlína 18.5.2013

Po Ivančických slavnostech chřestu jsme si podvečer vychutnali rozhledem na Jižní Moravu.

Rodinný výlet na slavnosti chřestu začal v zatáčkách před Moravskými Bránicemi, kdy neteř vyklopila svou snídani na sebe, svou autosedačku a moje sako. Ale stejně bylo přes den dost teplo, takže jsem sako ani nevyužila. Sluníčko svítilo a my si vychutnávali jeden z prvních slunečných teplých dní.

Ivančické slavnosti chřestu už v tomto městě tradicí. Už devatenáctý ročník této akce byl sice náš první, ale s chřestem už máme zkušenosti nějaký ten rok. A to přímo od nejbližšího pěstitele, firmy Asparagus ve Velkých Levároch (květen 2010), kam se pravidelně na jaře zastavujeme pro bedýnky s chřestem, které rozvážíme po známých. Toto jaro jsme bohužel bez auta, takže jedinný kontakt s chřestem letos byly Ivančice.

V Ivančicích


Vstupné 100,- pro dospělce. Na náměstí bylo několik stánků s různými řemeslnými předměty, chřestem (neboli "špargľa" po slovensky) z Velkých Levárov a pak samozřejmě tu mělo stany i několik vyhlášených restaurací z celé republiky a jejich kuchtíci připravovali různé chřestové speciality. Ještě nesmí chybět koutek s vínem, vynikajícími zákusky a pódium, kde vystoupilo několik kapel - my stihli například skvělé hráče rock'n'rollu Fireballs nebo písničkáře Xindla X.

Ivančické náměstí


Večer jsme vyrazili domů a po cestě jsme si udělali malou zajížďku na Menšíkovu rozhlednu u vesnice Hlína. Byla postavena v roce 2007 na kótě 447,5 m.n.m, kde na počátku 20. století už jedna rozhledna stávala.

Rozhledna má otevřeno přes teplé měsíce jen o víkendu od desíti do pěti hodin (vstupné 10,-), avšak pokud je vás více než deset, můžete si zavolat někoho, kdo vám přijede odemknout. Když jsme přijeli my, už bylo asi půl sedmé, ale pod rozhlednou postávalo několik aut a autobus. Z řeči ostatních jsme vytušili, že klíčník už je na cestě. Tomu říkám štěstí.

Cestou nahoru na rozhlednu si můžete prohlídnout fotky, kam až je odsud vidět. Kromě Pálavy, Karpat a Chřibů, lze odsud spatřit až daleké vrcholky Alp. Schneeberg nebo Mrtvé hory (Totes Gebirge). My viděli Mrtvé hory jen loni, a to ze Schneebergu. Dnes jsme z Menšíkovy rozhledny viděli jen po jižní Moravě a kousíček do Rakouska...




Výhled na Pálavu zakrývá vysílač nad dědinou.


Kostelík z Hlíny a dole Dolní Kounice


Začátku Vysočiny vévodí Dukovany


Širší pohled na jihovýchod


Pohled dolů nesmí chybět.


A na severu jen les...


Jihozápad


Severozápad


Poslední ohlédnutí


Žádné komentáře:

Okomentovat