čtvrtek 29. prosince 2022

Podvečer nad Kuchyňou

Za posledními paprsky slunce

Původně jsme chtěli na malý výlet na východní straně Malých Karpat. Ale když Sabina přijížděla od Malacek za námi, všimla si, že východní strana Malých Karpat tone v mlze, zatímco na záhorské straně svítí krásné sluníčko. A tak nás nemusela dlouho přemlouvat, abychom se jí vydali naproti.

Zaparkovali jsme na horním konci Kuchyně a vydali se na malou procházku po loukách a lesích "v podhůří". Zdejší krajina má jiný ráz. Na jihovýchodních svazích je sušší podnebí. Kamenité svahy na úpatí kopců jsou pokryty vinicemi, tráva bývá vyprahlá. Tu se rozkládají pastviny. A právě na podzim a v zimě na záhorské straně bývá častěji slunce, zatímco region na druhé straně výrazného masivu tone v nízké oblačnosti.

Na pastvinách a v lesích této části jsou dobře patrné hranice dřívějších tenkých políček, která byla nad dědinou obhospodařována místním obyvatelstvem. Hranice z kamenů, přirozené terénní úpravy, remízky. Slovensko před vznikem Československa spadalo pod Uhersko a to mělo jiná dědická práva. Zde grunt nezdědil nejstarší, ale všichni rovných dílem, takže se dříve větší pozemky dělily na úzké dlouhé "slíže". Vše vzalo za své v průběhu kolektivizace.

Na území Malých Karpat se v poslední době vyskytuje prasečí mor a myslivci mají na pilno ve snižování stavů divočáků. Byli jsme proto z toulání po loukách vykázáni na značku a dolů do dědiny hlídkujícími myslivci, jelikož v zimě jejich doba s brzy zapadajícím sluncem přichází už ve tři.

 Vyšli jsme na modrou od Vývratu a vrátili se tedy dolů. Stejně už slunko zapadalo.

Vyrušili jsme stádo jelenů nad Kuchyňou. Škoda, že měla jen 35 mm objektiv...

Pohled k jihu. Záhorská strana Malých Karpat

Vyšlapané stezky. Krávy nebo oni jeleni? A za kopcem se táhne záhorská rovina až k Moravě.

Zbytky starých políček jsou rozeznatelná na loukách i v lese.

Foukalo a nízké slunko oslepovalo.

Malebné solitérní ovocné stromy.

Daňci albíni


Ještě jsme stihli krátkou zastávku na Vývratu. Dlouho jsem tam nebyla a nově vystavená obrovská kamenná stěna ohrazeného pozemku s nějakým sídlem a kamerami na každých dvou metrech mě vážně překvapila. Podle katastru to nejspíš vlastní rodina spolumajitele Penty. Takže samozvaní vládci Slovenska... Místo toho, aby tu udělali parkoviště pro turisty, kteří tu vyráží na Vysokou.

Slunko zapadá akorát nad Schneebergem.

Vysoká v chuchvalcích mlhy.


Přejezd zpátky na východní stranu masivu znamenal opět změnu světa. Slunko a daleký obzor vystřídala mlha.

Žádné komentáře:

Okomentovat