sobota 11. února 2012

Bousín 11.2.2012

aneb výlet na severní pól



Hlásili, že teploty mají jít už nahoru. Že má být trochu vítr...

A mohlo nám dojít, že když jedeme k Protivanovu (asi od slov "protivný vítr"), kde stojí jedny z nejstarších větrných elektráren, vítr opravdu bude foukat.

A taky foukal.

Auta jsme zapíchli v Bousíně na návsi u kapličky, nazuli běžky a hurá směr Drahany. Foukalo, ale jeli jsme do kopce, tak jsme se celkem zahřáli. Sníh trochu jako písek, -12 °C a východní mrazivý vítr zafoukával stopy. Z Drahan na Nivu byl příjemný úsek krajem lesa, sluníčko svítilo, teplota se zvedala, vrstvy oblečení jsem cpala do batohu.

Kousek za Drahany. Pařák. Jedna mikina a jedna bunda šly dolů.


Niva


Úsek k Repechám byl potom krizový. Poryvy větru naznačovaly kdo je tu pánem (ještěže jsem měla batoh a foťák a nejela jen na lehko, jinak bych se stala součástí obřích návějů a našli by mě až na jaře). A proti větru se na sfoukaném firnu jelo stylem jeden krok dopředu, dva skluzy dozadu. Stopa žádná.

Jen jsme přejeli silnici na druhou stranu a sjeli do malého ďolíku a po větru ani stopy. Příjemné sluníčko, čerstvě otevřený penzion Lada, čaj a dobrá fazolová polívka. Jen škoda, že zrovna na chatě měli soustředění jacísi čutálisti, kteří jednou za čtvrt hodiny v kraťasách a tričkách vylezli z hospůdky ven, dali cigáro a zase zalezli blokovat místa v teple, která bychom, my vymrzlí lyžaři, uvítali. Takto jsme se museli spokojit s plynovým hořákem na lavečkách na terase.

Původně jsme se chtěli vydat ještě k Protivanovu, ale vítr nás odradil. Už tak nás čekal ještě poslední úsek cesty Repechy-Bousín po velmi exponovaném poli. Čelenka, windstopperová čepice a kapuce neprofukavé bundy nebyly dostatečnou ochranou před studeným vichrem. Odrážela jsem se jen jednou hůlkou, levou ruku v tlusté sjezdařské rukavici si držela na hlavě, aby mi neprochladla hlava a v sypkém sněhu se držela rozjeté stopy.

No, ideální podmínky k lyžování to nebyly. Vím, že zdejší kraj je drsný, ale mohl pro dnešek ubrat. Odměnou byl čaj a štrůdl u Maruščiné babičky.

Taťka s bráchou šli stejnou trasu další den a pochvalovali si krásný terén, sluníčko, teplo a mírný větřík. Tomu se říká výběr termínu.

Žádné komentáře:

Okomentovat