sobota 17. srpna 2013

Rakousko - Solná Komora 4.-9.8.2013

Před neskutečnými vedry se sice do hor utéct dá, ale to byste se museli uklidit někde do stínu a ani se nepohnout. A to zrovna v krásném prostředí Totes Gebirge a Dachsteinského masivu nejde, protože člověk by tu mohl strávit měsíc a pořád by bylo co dělat a co vidět...

Náš itinerář výletu je na konci tohoto článku.

Trochu obecných informací o oblasti
Solná komora (Salzkammergut - stránky jsou dokonce česky) je oblast ležící na pomezí třech rakouských spolkových zemí Štýrsko, Salcbursko a Horní Rakousko a pro své přírodní krásy a kulturní zajímavosti je častým cílem turistů ze všech koutů Evropy. Sůl dala jméno celé oblasti a těžila se zde od doby železné. Z obchodu se solí kraj bohatl a později (v devatenáctém století) se zde začal rozvíjet i turistický ruch.
Geologicky oblast patří do skupiny východních Alp a konkrétně jejich severního okraje, ve kterém je rozšířen vápenec. Oblast je známá a oblíbená pro velké množství ledovcových jezer s krásnou čistou vodou petrolejové či tyrkysové barvy, obkolesené pohořím Totes Gebirge (Mrtvé hory, severo-východ) a masivem Dachstein (jih). Jelikož jde o oblast krasovou, nalezneme zde četné krasové jevy jako jeskyně, propasti, závrty, škrapy apod...

Dá se zde dovolená trávit mnoha způsoby:
  • odpočinek, města, muzea, kulturní památky a vyžití (i zde je znát blízkost Salzburgu - koncerty apod.), lázně, koupání,...
  • aktivně: pěší turistika od nenáročné až po vysokohorskou, lezení, ferraty, jachting, windsurfing, potápění, ale i rybaření, samozřejmě cyklistika (půjčoven trekových, horských a elektrokol je tu nespočet)
  • a v zimě si samozřejmě můžete jít zalyžovat (ať už sjezdovky či běžky)
Centrem oblasti je lázeňské město Bad Ischl (ostatně, je tu velký počet měst, které začínají na "Bad" "lázně, koupele"). Na severu jde především o město Gmunden u jezera Traunsee a na jihu potom Bad Aussee

A co jsme zažili my...
Místo jsme si vyhlédli už dávno, tak nějak se dopředu domluvili, že vyrazíme někam do větších kopců, ale o moc více bližšího plánování nebylo.

Ubytovacích zařízení a kempů je v oblasti nespočet, stačí si vybrat jen lokalitu a cenu. Ceny kempů jsou víceméně podobné. Pro dva se stanem a autem se ceny za noc pohybují kolem dvaceti euro (tak jako všude záleží, jestli jste tu v hlavní sezoně, nebo mimo ni).

Náš program se dost odvíjel od počasí, které ale nakonec vyšlo poměrně dobře - lepší vedro než déšť. Ve statistikách počasí oblast nevypadá zrovna přívětivě - vychází to tak na polovinu dní v měsíci se srážkami (ještě o něco horší, než Šumava). Když k tomu přičtete vysoké hory, kde změna počasí dokáže být opravdu rychlá... netřeba podceňovat.

Dalším faktorem, který nás značně omezoval byla naše kondička, která spíše nebyla než byla. Předchozí vedra jsem trávila zavřená doma, protože jakýkoliv pohyb venku v teplotách vysoko nad 30 stupňů se v mém případě blíží sebevraždě. A výletů letos moc nebylo. Naposledy na Marhát a předtím byl celodenní výlet jen v okolí Lomnice a pak někdy na podzim...

Den první - 4. srpna 2013 :: Příjezd


V neděli jsme se dopoledne dobalili a kolem poledne vyrazili na cestu. Na hranicích u Mikulova koupili 9denní dálniční známku (8,30 euro). Slunko nám krásně pražilo přes čelní sklo do auta, takže klimatizace frčela celou cestu. Když jsme se blížili k cíli, zatáhlo se, a oblast Solné Komory nás vítala parádní bouřkou s ještě parádnější průtrží.

Nad jezerem Hallstättersee se protrhla oblaka


Na ubytování jsme chtěli něco klidného a při plánování nad internetem nám do oka padl malý rodinný kemp mimo velká jezera, mezi Bad Aussee a Grundlsee ve vesničce Gallhof - Staud'nwirt.
V podstatě takový rodinný penzion s malým jabloňovým sadem, který sloužil jako místo pro několik málo stanů a karavanů. Pod kempem tekla poměrně teplá a hlavně čistá řeka Grundlseer Traun, která vytéká přepadem z nedalekého Grundlsee (takže ta nejvyhřátější vrstva).

V kempu jsme si sedli dovnitř do restaurace na pivo a čaj a čekali až se mraky vyprší. Za hodinku už bylo po všem a začalo dokonce svítit slunko. A tak jsme vyrazili na krátkou procházku po okolí kempu.

Odcházející bouřka nás odměnila krásnou ukázkou mraků typu mamma a duhou nad nedalekými vrcholy Totes Gebirge.

Vykoukli jsme z restaurace - v horách je po dešti (Rötelstein)


Naše místečko v kempu - za autem jsme si po procházce postavili stan (ten hangár vpravo to není :)) Letní jablka jsme si dávali každý den a dole za stomy šuměla řeka.


Procházka podél cesty nás překvapila nečekanými výhledy na pohoří Totes Gebirge (Mrtvé hory), které byly nasvětlené zapadajícím sluncem a přes dešťové kapky se lámalo světlo v duhu. A také osvětlovalo zespodu průvodní oblaky odcházející bouřky - Cumulonimbus mamma.


Duha nad horou Grosser Hochkasten (2389 m.n.m.)


A nezapomněli jsme v teplém večerním světle obhlédnout i řeku za stanem. Na kraji byla hluboká po kolena, uprostřed i po stehna (moje) a dost prudký proud. Ale byla čistá a poměrně teplá.


Náš program
byl následující (až proberu fotky a sepíšu příspěvky, postupně doplním odkazy):

Žádné komentáře:

Okomentovat