neděle 17. března 2013

Hrad Veveří 16.3.2013

krátká odpolední procházka u Brněnské přehrady

Nechtělo se nám vařit oběd a tak jsme vyrazili do Veverské Bitýšky do restaurace Na městečku na steaka. Pak jsme se odvalili k autu a vyvezli se nahoru k hradu. Marek byl nějaký nachrmlaný, proto jsme zvolili jen malou vycházku v okolí hradu.

Zaparkovali jsme hned před kaplí Matky Boží, románsko-gotickém kostelíku před hradem, který pochází z 12. století a kolem něj se rozkládala ves Veveří, která zanikla za husitských válek. V kostelíku se našel hodnotný obraz z poloviny 14. století - Madona Veverská.

Kaple Matky Boží


Vež byla zbořena při tažení Švédů za třicetileté války, takže kostelík má jen malou dřevěnou...


Gotická přestavba je dobře patrná.


Hradby hradu Veveří odsud trochu připomínaly opevněnou vesnici La Couvertoirade, kterou jsme loni navštívili ve Francii.



Brány byly zavřené




Hrad Veveří poznamenala hlavně jeho nedávná historie, kdy byl v polovině minulého století necitlivě přestavěn pro potřeby Lesnického učiliště. Poté patřil VUT v Brně, které z něj chtělo udělat kongresové centrum a taktéž přispěla nějakými opravami, které jeho stav spíše zhoršily. Po roce 1989 byl hrad ponechán svému osudu, od roku 1999 patří brněnským památkářům a teprve od roku 2002 je zpřístupněn veřejnosti.

Oranžerie čeká na opravu, stejně jako většina hradu.


V údolí potoka byla ještě pěkná zima


Po malých kaskádách se potok vlévá do Svratky, která už je tu součástí vzdutí Brněnské přehrady


Vzali jsme to podél potoka Veverka, přes lávku na druhou stranu přehrady, obešli Junáckou louku a vrátili se zase zpět. Žádná velká turistika. Taková zdravotní procházka.

Pohled na hrad z Junácké louky, krásně tu svítilo sluníčko


Jaro je tu a cyklistická sezona začíná...


340 let starý dub toho pamatuje...


Žádné komentáře:

Okomentovat