pondělí 24. března 2008

Předvelikonoční výlet 23.3.2008

O jednom moc podařeném výletu. ;)

Tak jsme se na netu dočetli, že na Novém hradě u Adamova se pořádá Velikonoční jarmark. Nadšeni, že si prohlídneme spoustu různých řemesel, pokocháme se hradem a do toho nám bude svítit sluníčko, který nádherně zářilo už od rána.

Jistě tušíte, jak to dopadlo... ale k tomu se ještě dostanu.

Nejprve jsme se rozhodli, že zavítáme do nově otevřené jeskyně Moravského krasu, do Výpustku. Není to tak úplně klasická jeskyně, protože ji značně poznamenalo využívání člověkem především v minulém století (těžba fosfátů, továrna, atomový kryt...) Něco málo můžete vidět na následujících stránkách www.moravskykras.net. Jsou tam i nějaké fotky. Jeskyní nás provázel velice zajímavý průvodce. Chlápek kolem padesátky, fousa až na prsa, dlouhý vlasy v culíku, starý brejle, vysokej, velikej... no takovej Krakonoš trošku. Hlavně jeho úžasný výklad plný významných pomlk s pečlivě vyslovenými citoslovci jako: "Hmmm...", "No." atd. Zkrátka zábava. Některý výroky byly vážně stylový. Jakože když vykládal, že se v místní malé propasti zabil nějaký člověk – byla tam nalezena kostra asi 100 let stará..., tak milý průvodce na to, že jako "ale to jsou ztráty, s kterýma se počítá...". V některých chvílích jsme se vážně bavili, ale asi jenom my, ostatní lidi nic... samý rodinky s dětma, který tam pobíhali a pokřikovali, že už chcou domů, že je to tam nebaví.

Z Výpustku jsme valili do Adamova, kde nás už čekala Hanka s Kájou. Tak jsme zaparkovali a vydali se po zelené značce na hrad. Cesta nejdřív vede po silničce podél Adamovských fabrik, takže cesta byla zpočátku taková zábavná. Hlavně když jsme zjistili, že jsme mohli zaparkovat asi o kilometr dál... no ale alespoň sme se prošli, ne?

U budovy, kde nejspíš bydlí správce Novýho hradu (říkejme mu pan Turban) jsme se zastavili, jelikož tam mají oslíky, kteří jsou zkrátka přátelští. Nastaví hlavu, nechají se drbat mezi ušima a přiblble se usmívají... asi očekávali, že něco dostanou.


Na Novém hradě jsem totiž kdysi byla. Pan Turban jest majitel hradu (teda správce, Majitelem je místní článek ČSOP), který nosí na hlavě turban. Asi s ním i spí. Když sem se s ním potkala poprvé, jeho turban byl bílý – nebo mírně našedlý. Teď měl černý – že by byl už tak špinavej, nebo si je i mění... nevím. Taky jsem ho nikdy neviděla se usmívat a ten jeho obličej je vážně... no máte pocit, že jste ho naštvali jenom tím, že jste a podívali jste se na něho. Ale někteří lidé zkrátka nemají právo na normální výraz. Jeho hrad je takový sympatický maličký, a hlavně – snaží se ho dát dohromady. Nevím, kde všude berou peníze, ale asi musí být hlavně dost nadšení. Možná se víc dočtete na www.novyhrad.com. Každopádně jim fandím... 

Už cestou nahoru se začaly stahovat divný mraky, ale cestou do kopca nám to vůbec nepřišlo, protože jsme byli zahřáti výstupem. Nahoře před hradem jsme nabývali ztracených sil a libovali si, kterak se potěšíme na hradě. Stánek před vchodem už byl jakýsi divný. Aby nás pustili rytíři u brány dovnitř, museli jsme si zakoupit vstupenku za 50Kč !!! Ani na stánku, kde to prodávali ani na stránkách hradu, nikde, nikde nebylo napsáno (ani na vstupence) kolik to koštuje... asi chtějí obelhávat daňový úřad – živnosťák snad na to mají.




Brácha s Verčou to vzdali rovnou, protože se Verča chtěla ještě učit, tak že půjdou zpátky dolů do Adamova a počkají nás v hospodě. My 4 jsme teda vyplázli prachy a vstoupili do hradu. 

To co jsme viděli nám vyrazilo dech. Těch stánků... jeden vedle druhýho... Slovy: JEDEN, pokud nepočítám ten s klobásama. Dřevěný sponky do vlasů a dřevěný vyřezávaný formičky na cukroví. Jako bylo to pěkný... ale myslela jsem, že tu toho bude víc. Na nádvoří se mečovali ještě nějací rytíři, kolem na ně koukali lidi.

Tak jsme to zakotvili v šenku. Když byli všichni venku, tak jsme si měli aspoň kde sednout. Za chvilku totiž skončili rytíři a začalo sněžit a potom pršet, takže jsme byli rádi, že sedíme vevnitř. Po dešti ale stále při hnusně šedé obloze jsme vystoupali nahoru na věž, rozhlédli se po kraji, zablbli si v mučírně v podzemí a opustili hrad. Jo jo, byla to rychlovka. 

Po cestě dolů mrholilo. I oslíci se schovali. 

Možná tam víc stánků bylo dřív, byli jsme tam, pravda, ve tři v nedělu, a jarmark měl trvat do pěti.

No, byli jsme z toho takoví krapet rozčarovaní. Ale zase jsme si popovídali, podívali se ven, do lesa,... berme to z té lepší stránky. A asi bude zase hodně dlouho trvat, než se na Novej hrad půjdu zase podívat. A hlavně doufám, že se tam už něco z oprav pohne. Za těch 7 let co jsem tam nebyla, mi přišlo, že se toho moc nezměnilo. Alespoň zvenku.

Takhle by měl hrad vypadat až budou všechny opravy dokončeny. To je část, kde jsou zatím jen hradby a bordel.



Z věže se na všechno tak krásně dívalo... rozhled tam byl krásnej.


Jaro se už pomalo ozývalo.


Nejlepší byl v šenku jeden obrázek. Bílý zdi byly pomalovány postavami ve středověkém oblečení, fakt pěkný, stylový. Až na jednoho, který má, jak sami můžete vidět, krapítek překvapený výraz, co že se mu to stalo...

No a konec zvonec.


Žádné komentáře:

Okomentovat